Кирил Добрев: Избирателят е вече като сезонен работник – регистрира се за избори в различни населени места

Избирателят е вече сезонен работник – регистрира се в различни населени места за избори. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев в студиото на БТВ. Според него, за да стане някой кмет на населено място, трябва да има познат в общинска администрация, за да регистрира необходимия брой избиратели. „Трябва да има и пари, за да им плати и да им организира транспорт. В Галиче единият кандидат тръгва с плюс 200 гласа - толкова са регистрирани и не живеят в тази община“, обясни той.

Добрев подчерта, че са регистрирани на несъществуващи адреси или на места, където няма ток и вода, като трафопост или старо училище. „Галиче е снимка на нашата държава – как върви изборният процес в една европейска държава. Начинът, по който бяха проведени изборите, го очаква всяко населено място в страната следващата година“, каза още зам.-председателят на левицата. Той е на мнение, че моделът не се е променил от 90-те години насам – заплахи и корпоративен вот.

„Преди да говорим за промени в изборния закон, трябва да си поговори за отговорността на институциите. След всички жалби, които ще пуснем, ако се докаже, че има хора, които са дошли на изборен туризъм - това е престъпление срещу политическите права на гражданите, ще има ли областен управител, който ще носи отговорност за това?“, попита Добрев. Той подчерта, че в България за честността на изборите отговарят управляващите, които не трябва да загубят изборите. „Това е абсолютен нонсенс“, категоричен е той. По неговите думи има разследване, снимки и видеоклипове от изборния ден и нарушенията, а местните са се самоорганизирали в граждански патрули, за да не допускат да гласуват хора, които не са от тяхното село. „Тогава лидерът на ГЕРБ отваря задната врата, за да влязат над 40 човека и да гласуват. Полицията просто седи и наблюдава безучастно. Най-тежко ми е, че ние живеем в държавата на уредените мачове – кой ще започне работа в държавна институция, кой ще спечели обществена поръчка, кой блок ще се санира, в зависимост от изборните резултати“, посочи той.

Добрев подчерта и че общински председател на ГЕРБ е седял до 12 часа в Общинската избирателна комисия, крещял е и е тропал по масата, за да накара членовете да разпишат протокола. „Тримата членове на БСП не са пожелали да го подпишат, заради всички тези нарушения“, обясни той.

„Ценко Чоков е звънял от затвора на хора от Галиче, като ги е инструктирал за изборния процес, защото две години му е присъдата и след това отново се връща. И още преди да дойдат следващите избори, там ще има Ценко Чоков отново“, каза още зам.-председателят на БСП. Според него службите имат достатъчно информация и възможности да проследят телефоните и да разберат. „Не искам да се обръщам въобще към министър Радев, защото на него затворниците му бягат, камо ли да го питам дали имат достъп до телефон“, коментира Добрев.

Кирил Добрев обясни, че кандидатът на БСП за с. Беден е работил в цех, който е като учебникарски пример за корпоративен вот. „Работодателят казал на работниците си, че ако ГЕРБ не спечели, поръчките ще спрат и всички остават без работа. Тези хора се обезверяват. Тези, които отговарят за честността на изборите, са част от системата, която трябва да бъде сменена“, заяви той.

Добрев посочи и че в община Макреш БСП печели със 700 на 200 гласа и благодари на областния председател Димитър Велков и на бившия председател на БСП Михаил Миков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика