Кирил Добрев поема предизборния щаб на БСП (Обзор)

Кирил Добрев

Корнелия Нинова свали доверието си от Валери Жаблянов и го извади от Изпълнителното бюро

Жаблянов: Това не е демократичен стил на управление

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев ще оглави Националния предизборен щаб на партията за местните избори. Това реши Националният съвет на БСП. Номинацията на Добрев за поста бе на лидера на БСП Корнелия Нинова За кандидатурата му гласуваха 78 членове на пленума, “против” бяха 5-ма и “въздържали се” - 3-ма.

Нинова предложила още да бъде увеличен съставът на Изпълнителното бюро на 21 души, за да се чуват различните мнения в партията. Тя предложила да бъдат включени Милка Христова, Асен Гагаузов, Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, Манол Генов, председателят на МО Николай Бериевски.

Нинова предложила от Изпълнителното бюро да бъде освободен Валери Жаблянов, който доскоро се спрягаше като един от вариантите за лидер на партията преди тя да си оттегли оставката на последния конгрес.

“Аргументите ми, започвам с най-малко важното. За малко щяхме да останем без документи за последното заседание на конгреса. Вторият ми аргумент е за идеологията. Валери е председател на комисията по идеология и от 2017 г. тя почти не се е събирала. На трето място е най-сериозното - става въпрос за заседанието на ПАСЕ и неговото отсъствие. Това налага днес ние да даваме обяснение”, заявила Нинова пред пленума.

Пред Националния съвет Жаблянов е заявил, че чрез новия състав на ИБ Нинова иска да преподреди хаоса, който създала с оставката си. “С нови членове не се разширява демокрацията”, подчертал той. И добавил, че заседанието на ПАСЕ не е било толкова важно, а суспендирането на правата на руската делегация в ПАСЕ няма общо със санкциите наложени от други органи, където той единствен е гласувал против. Казал, че останал в София заради проверките на имуществото му, които се водят. Компетентните органи са го помолили да е на разположение.

Нинова пита Борисов:

Кой казва истината за СУ-25

Четири въпроса зададе лидерът на БСП Корнелия Нинова към премиера Бойко Борисов. Първият е за ремонта на самолетите СУ-25 на ВВС. Нинова пита кой казва истината - вицепремиерът Каракачанов ли, който твърди, че имаме подписан договор с Беларус и преведени пари.

“Министър Караниколов ли, който иска да разтрогне договора? Или председателят на НС Цвета Караянчева, която заяви в Москва че Русия ще ремонтира самолетите.”

Вторият въпрос е защо правителството твърди, че има огромен излишък, а взема нов заем за изтребителите Ф-16. Кога и как ще го връщаме? Нинова се интересува още защо не са увеличени заплатите на медицинските сестри, въпреки обещанията. И накрая - чел ли е доклада на ПАСЕ за корупцията у нас? Споделя ли оценките за управлението му?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика