Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: IT индустрията ни прославя в цял свят

Кирил Домусчиев (Снимка: Пламен Стоименов)

IT секторът е един от водещите в страната и основен фактор за ръста на индустрията и износа. България е известна като силициевата долина в Европа, затова и нашата IT индустрия ни прославя в целия свят. Това заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, на конференция „Облакът България, отворени пътища за по-добра свързаност в света“.

"Приветстваме водещия световен лидер в технологиите "Huawei" и техния партньор за България у нас "Vivacom". За нас е удоволствие да партнираме с всички, които искат да правят бизнес в България", добави той.

На форума присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов, който посочи, че аутсорсингът и IT индустрията произвеждат около 4,5% от брутния вътрешен продукт у нас, при 3,7% средно за Европа.

По думите му, от 2013 г. проектите в сферата на информационните технологии у нас са на стойност над 1,8 млрд. лева и са разкрити над 400 хиляди работни места.

Близо 2/3 от малките и средни фирми в България използват облачни технологии, а в глобален мащаб ръстът на потреблението им е с цели 50%. Това вече е стандарт за бизнеса, а и не само, стана ясно по време на конференцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика