Кирил Петков: Акцията за Боян Петров беше безпрецедентна

Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите. Това каза пред БТВ Кирил Петков, който замина за Хималаите със своя баща Петко Петков, за да участва лично в издирването на алпиниста.

"Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получава различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайския посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи", разказва Петков.

Там те са поели ролята на координатори между държавите и институциите.

Първият опит да бъдат включени хеликоптери в издирването е коствал много часове. При втория опит всички се е случило много по-бързо.

"Никога в историята на Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата към Тибет. Авиационната администрация на Непал много се притесняваше, че ако хеликоптерите бъдат допуснати по грешен начин в Китай, ще е опасно за тях. Китайската администрация също работи да два през нощта и в три часа получихме разрешението – първото в историята между двете държави за три хеликоптера да могат да излетят до границата", разказа Петков.

По думите му вече няма граници между Китай и Непал при спасителни акции.

Той благодари и на българските институции – денонощно на линия за съдействия в България са били министрите Екатерина Захариева и Румен Порожанов, както и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Благодари на Китай и Непал за изключителното съдействие и за това, че техните спасители са рискували живота си в акцията.

„Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите.

Китай го направи като дарение към България. Непал поискаха 200 хил. долара, но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи. Операцията струваше над 65 хил. долара.”, каза още Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България