Китаец наля $1,5 млн. в герой, приятел го продаде за 500

Китаец бе даден на съд от свой приятел, след като продаде героя му в играта Justice Online и така му нанесе загуба от над милион долара. Ли Моу вложил близо 10 милиона юана в развитието на персонажа си с множество покупки в играта. В един момент той го предоставил на свой приятел Ли Моушенг, който го продал за 500 долара.

Случаят стигна до Окръжния съд в Хоня, провинция Съчуан. Моушенг се оправдал, че бил замаян от прекалено многото време, прекарано в игри и объркал командите – вместо да върне героя на собственика му, той го продал на борсата в играта.

Историята прилича на типичния сценарий, при който богат играч купува редица качества и придобивки на персонажа си в дадена игра, за да го направи по-силен. „Китът“, както се наричат подобни „инвеститори“, обикновено дава подобрения герой на друг участник, който да играе с него, за да трупа още активи. Така персонажът става още по-силен и ценен, а заслугата за това се поделя между двамата като обикновено „китът“ се отплаща финансово на играча за времето и уменията му.

Именно такава история разказали Моу и Моушенг пред съда. Богаташът признал, че играел много рядко с героя, а Ли го правел през цялото време. Той влязъл във владение на персонажа, а когато дошло време да го върне, поискал пари от собственика, който преди това му го дал безплатно.

Моу веднага повдигнал обвинения както към Моушенг, така и към компанията NetEase, която се занимава с преобразуването на виртуалните валути и предмети, използвани в игрите, в истински пари.

Съдът постановил персонажът на бъде върнат на първоначалния си собственик, който обаче трябва да обезщети с 90 000 юана (около 13 000 долара) играча, който го купил на безценица. Освен това съдът предупредил всички участници във видео игри за опасността, която крие прекалено голямото време, прекарано в игри.

В Китай вече приемат и закони, които урегулират онлайн гейминга. Деца под 18 -годишна възраст нямат право да играят повече от 90 минути в работните дни и 3 часа през уикенда. Забранено е и на лица под 16 г. да харчат повече от 200 юана месечно за покупки в игрите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове