Китайска база на Марс отворена за посетители

След разширяването на базата „Марс 1” се очаква тя да привлича по 2 млн. посетители годишно.

Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Разширяват обекта за 374 млн. долара

Китайската база за симулация на живот на Марс, напомняща на дома на Люк Скайуокър от “Междузведни войни”, отвори врати тази седмица за посетители, предаде Ройтерс.

На първата 5-часова обиколка се насладиха около 100 въодушевени тийнейджъри. Съоръжението, наречено “Марс 1”, включва няколко свързани помежду си модула, сред които контролна зала, парник, мнима барокамера. Базата се намира в пустинята Гоби в китайската провинция Гансу.Идеята за “Марс 1” е на медии и управата на Гансу - бедна провинция в Северозападен Китай.

Властите там се надяват съоръжението да стимулира туризма, давайки възможност на посетителите да почувстват тръпката от пребиваване на Червената планета. Друга цел на проекта е популяризирането на космическите науки сред учениците.

Вече има план на стойност 374 милиона долара за разширяване на обекта, като се очаква по-голямата база да може да привлича до 2 милиона посетители годишно до 2030 г.

Китайската космическа програма бележи сериозни успехи през последните години. През януари т.г. китайски апарат успя за пръв път в историята да кацне на тъмната страна на Луната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука