Китайският посланик у нас показа какво е времето на връх Шиша Пангма в момента (СНИМКИ)

Джан Хайджоу

Двама души от екипа на Боян Петров искат да проверят черните обекти, забелязани от хеликоптерите, каза Джан Хайджоу

Китайският посланик у нас н. пр. Джан Хайджоу показа в реално време какви са метеорологичните условия на връх Шиша Пангма, където изчезна българският алпинист Боян Петров, предаде БТВ. Дипломатът изкара снимки на таблета си, на които се вижда каква е обстановката на 3700 метра от планината.

Самият връх е висок 8027 метра, което означава, че нагоре условията стават още по-лоши.

1

 

Посланик Джан Хайджоу заяви, че китайските спасители са достигнали съвсем близо до върха – на височина от 7950 метра, но времето сериозно се е влошило, а видимостта е била по-малко от 1 метър. Заради сигурността си хората от групата са решили да се оттеглят към лагера.

Китайският посланик също потвърди, че няма да има изкачване на върха. В момента сериозно се преценява ситуацията, за да се изготви най-ефективен план за издирването, отбеляза посланикът. Той не прогнозира докога ще продължи издирването, като подчерта, че това зависи от конкретната ситуация.

По думите на Джан Хайджоу двама души от екипа на Боян Петров искат да отпътуват от Катманду и да проверят още веднъж две набелязани от въздуха черни точки, за които се предполага, че може да са следи от алпиниста. Посланикът обаче подчерта, че времето в района е сурово и хората от екипа на Боян едва ли ще пристигнат днес.

Хайджоу каза също, че в операцията по издирването се е включил и най-известният китайски алпинист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България