Китайски бизнесмен заряза лозе край Дунав

Китайският бизнесмен Цън Цон се включи в празнуването на Трифон Зарезан в Северозападна България и заряза лозе по хълмовете над Дунав край Лом.

От няколко години младият предприемач закупува земя в крайречния район и развива лозарство. ”Имаме около 3000 дка лозя край село Станево с различни сортове червено и бяло вино. Миналата година засадихме 272 дка, а тази ще допълним масивите с още 390 дка. Последната ни реколта беше много добра, надявам се и тази година лозята да дадат добър плод”, заяви Цън Цон.

С ножица в ръка китайският собственик показа добри умения в подрязването на лозовите пръчки, а после по българска традиция поля лозите с червено вино.

В ритуала участва и кметът на Лом Пенка Пенкова, и земеделци, а склоновете край реката бяха огласени от духова музика. В масивите край Дунав работят около 40 човека, а инвестициите на бизнесмена от Китай в района досега са за около 10 млн. лева. Фирмата се готви да построи и поне една изба край Лом, вината от която ще бъдат за българския и европейски пазари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България