Китайски "Макбет" открива юбилейното издание на МТФ "Варненско лято"

Зрелищен спектакъл на Института за пекинска опера от провинция Анхуей-Хъфей ще открие XXV юбилейно издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". За първи път стартът на театралния маратон ще бъде даден от чужденци. 40-членната трупа ще представи на 1 юни китайска трактовка на една от най-въздействащите трагедии на Уилям Шекспир под заглавието "Ужасената душа: Макбет".

Постановката комбинира европейската традиция с артистичния микс от акробатика, бойни изкуства, музика и ярки маски на Изтока, обясниха артдиректорът на фестивала Цветана Манева и проф. Николай Йорданов, шеф на фондация "Виа Фест", която е основен организатор на най-мащабното театрално събитие в България. По традиция то ще се проведе от 1 до 11 юни в 4 модула. В българската селекция ще бъдат представени 9 от най-гледаните през сезона постановки, а в международната публиката ще види пиеси от Македония, Сингапур, Германия, Франция, Унгария, САЩ, Китай. Съвместно с Международния музикален фестивал "Варненско лято" организаторите ще поднесат и специална изненада на любителите на фламенко със спектакъла на новата звезда на испанския танц Едуардо Гереро "Desplante".

Иновативни и преведени на английски български постановки ще има в модула "Шоукейс", а в паралелната програма са предвидени изложби, концерти, дебюти на студенти и ученици. Сред най-ефектните прояви ще са първоюнският уличен парад "Магията на морето" с костюми - дело на студенти от НХА и НАТФИЗ, и интерактивният хепънинг "Почувствай огъня", който ще представи на 3 юни "Жар театър" на входа на Морската градина. И тази година фестивалът ще хвърли мост отвъд Океана със сателитни излъчвания на лондонските постановки "Ничия земя" и "Амадеус" и на "Травиата" на Метрополитън опера-Ню Йорк с блестящото участие на Соня Йончева като Виолета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България