Китайците търсят сигурност по време на ваканцията

За китайските туристи най-важно е страната, която посещават да е сигурна.

Румънците пътуват спонтанно, не чакат причина да стегнат куфарите

Германците отсядат в луксозни хотели с ол инклузив

50% на гостите от Великобритания споделят в социалните мрежи

От години държавата се опитва да увеличи броя на туристите, които посещават страната ни и да привлече гости от далечни и нетрадиционни пазари. За да се случи това обаче е задължително да се познават особеностите на бъдещите ни посетители. Така например за китайците, които пътуват по света, най-важното условие при избора на дестинация е сигурността. Това посочват 96% от представителите на азиатската нация, става ясно от проучване на профила на различните туристически пазари, предоставено от Министерство на туризма на участниците в Националния съвет по туризъм. Сред другите особености на китайските гости е, че те предпочитат да пътуват семейно и търсят основно градски турове. Все по-полярни сред тях са и ваканции с цел потапяне в традиционната атмосфера на избраната дестинация. Сред задължителните им условия е местата, в които са настанени, да предлагат китайска кухня, а в стаите да могат да си правят чай и кафе.

За разлика от китайците, които пътуват основно организирано, румънците, които са най-голямата група гости у нас, според данните на Националния статистически институт, залагат на кратките спонтанни пътувания, без конкретна цел и предварително планиране.

Германците пък пътуват основно през лятото, за морска ваканция, като предпочитат 4-звездни хотели, които предлагат пакети „ол инклузив”. Освен на източници онлайн и препоръки на приятели, немците все още се доверяват и на специализираните туристически издания. Те предпочитат да ползват и услуги на туроператори.

За разлика от англичаните, които слушат основно съветите на приятелите си. Затова и не е странно, че 46 на сто от всички туристи на Великобритания споделят впечатления от ваканцията си в социалните мрежи. Те са склонни и много дълго да проучват възможностите преди да направят резервацията си.

 

Французите залагат на евтини алтернативи

Жителите на Северните страни планират 6 месеца по-рано

Френските туристи залагат на почивки, които предлагат дейности в природата. Те са обаче и сред нациите, които са най-взискателни и най-много се оплакват от неуредици по време на ваканцията си. Французите търсят по-евтини алтернативи за отсядане, като държат и на информация на матерния им език.

Подобно на тях и полските и скандинавските туристи търсят сами информация за организиране на пътуванията си онлайн и по-рядко се доверяват на туроператори. Жителите на най-северните страни на Стария континент планират ваканцията си поне 6 месеца по-рано и резервират онлайн.

Според предоставените от Министерство на туризма данни, руските туристи държат да няма политическа или икономическа криза в страната, която посещават. Както и местните жители да са доброжелателни към тях. Търсят ваканции „ол инклузив”, за да си спестят допълнителните разходи за храна, места с добър климат и много слънчеви дни.

 

По данни на НСИ

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

75% от българите пътуват само у нас

Около три пъти повече харчат българите за ваканция в чужбина, отколкото за почивка у нас. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на годината. Средният разход за пътуване с лична цел в страна на лице на възраст над 15 години е 198,34 лева, докато за пътешествие зад граница той е 658,74 лева. Когато обаче хората са в командировка те харчат по-малко за воаяжите у нас и повече за тези в чужбина - съответно 168,82 лева и 1198,35 лева.

Според данните на статистиката 75 на сто от българите стягат куфарите само за ваканции у нас. Близо 5 на сто са пътували и в страната, и в чужбина. А 19 на сто единствено зад граница. Близо половината са на възраст между 22 и 45 години.

Във всички възрастови групи преобладава относителния дял на пътуванията в страната, като най-висок е при хората на възраст 65 и повече навършени години - 78%. При пътуванията в чужбина делът на пътувалите на възраст 25 - 44 години е най-голям - 19.9% от пътувалите в съответната възрастова група.

Все повече българи предпочитат да пътуват самостоятелно, без да се ползват услугите на посредници за резервацията. В страната това правят 94,2 на сто от всички пътуващи, а за отмарящите в чужбина този дял е 68,5%.

Най-голяма част от разходите при ваканциите у нас са за храна - близо една трета. В чужбина най-много пари ни струва транспортът (29% от всички разходи).

През второто тримесечие на 2019 година пътуванията на българите са с 12,3% повече спрямо същия период на предходната година. По-голяма част от туристическите пътувания както в страната (46.2%), така и в чужбина (78.4%) са били с цел „почивка и екскурзия”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм