Китай: Америка не става отново велика, защото не печели нищо от търговската война

Китай изрази готовност за диалог със САЩ, но и решителност да брани интересите си в търговията и регионалната сигурност в Азия. Пекин публикува "бяла книга" за търговската война с Доналд Тръмп и отвърна на американските нападки по повод изграждането на военни бази на спорни територии в Южнокитайско море, съобщи БНТ.

За двете най-големи икономики в света сътрудничеството означава взаимна изгода, а при сблъсък няма как да не пострадат тежко и двете. Китай е за сътрудничество, но не се страхува от конфликт - нито търговски, нито военен - това послание отправи Пекин.

"Суверенитетът и достойнството и на Китай, и на Съединените щати, трябва да бъдат уважавани. Споразумение може да има само при равнопоставеност и взаимна изгода", заяви Вън Шоувън, заместник-министър на търговията на Китай.

Америка не става отново велика, защото не печели нищо от търговския натиск, твърдят китайските власти. Те отвърнаха днес и на поредния залп от критики от Вашингтон за увеличаването на военното им присъствие в региона на Югоизточна Азия.

"За сътрудничество трябват две страни, а за да започне война - може и само една. Надяваме се Съединените щати, също като нас, да продължат да избягват конфронтацията", подччерта Въй Фънхъ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия