Китай вижда огромен потенциал в икономиката на Саудитска Арабия

Китай вижда огромен потенциал в икономиката на Саудитска Арабия и иска повече сътрудничество в областта на високите технологии, заяви високопоставен китайски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман пристигна вчера на двудневно посещение в Пекин. Той води със себе си делегация, включително мениджъри на петролния гигант "Арамко".

Салман ще се срещне с президента Си Цзинпин, чиято ключова външнополитическа цел е разширяване на китайското присъствие в Близкия изток.

"Всички страни в света имат правото да се развиват и Саудитска Арабия е страна с нововъзникващ пазар с огромен потенциал", каза китайският външен министър Ван И на среща със саудитския си колега Адел ал Джубейр. Това съобщи късно снощи в комюнике китайското министерство на външните работи.

По информация на трима осведомени източници "Арамко" ще сключи договор за изграждане на рафинерия и за нефтохимически проект в североизточната провинция Ляонин, съвместно с китайската оръжейна компания "Норинко".

Инвестициите могат да помогнат на Саудитска Арабия да измести Русия като най-голям износител на петрол в Китай.

Китай трябва да действа внимателно в отношенията си със Рияд, тъй като Пекин има близки отношения и със саудитския регионален противник Иран, отбеляза Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят