Китай гостува на руски учения (ИНФОГРАФИКА)

„Изток-2018” ще са най-мащабните постсъветски маневри

Проверка на бойната готовност и маневри в няколко региона през изминалата седмица белязаха подготовката на най-голямата демонстрация на военна мощ, която Русия организира за последните близо 40 г., предаде АП. Министърът на отбраната Сергей Шойгу специално подчерта, че планираните за 11-15 септември “безпрецедентни” маневри “Изток-2018” ще са най-големите след проведените през 1981 г. “Запад-81”, които са съпоставими по численост с операции от Втората световна война. Тогава в отработването на бойни задачи участват около 150 000 бойци и стотици бронирани машини, авиация и кораби.

Шойгу уточни, че сухопътни, военноморски и военновъздушни сили ще се включат в “Изток-2018” в Далечния изток и в Сибир. Той допълни, че военни части от Китай и Монголия също ще участват в ученията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че президентът Владимир Путин може да присъства на ученията.

В Пекин потвърдиха, че 3200 елитни военни ще бъдат изпратени в Цугол, Забайкалски край, заедно с 30 самолета и хеликоптера с цел укрепване на сътрудничеството между въоръжените сили на двете страни. Според някои експерти тази инициатива бележи “началото на движение към военен съюз”, а според други наблюдатели поканата към Китай трябва да успокои източния руски съсед, че маневрите не са насочени срещу него.

Китайски бойци и спецтехника вече са в Забайкалски край, където се подготвят за ученията.

19-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят