Китай демонстрира военноморска мощ

На парада на ВМС на Китай вчера присъства и президентът Си Цзинпин.

Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Гостуваха 18 кораба от 13 приятелски страни

Китай демонстрира най-модерните си кораби на внушителен парад по повод 70-годишнината от основаването на военноморските сили на армията на страната, предаде Ройтерс.

Той се състоя в Жълто море край пристанище Циндао в провинция Шандун.

В парадния строй от общо 32 кораба бе и показаният за пръв път най-нов ескадрен миноносец „Нанчан”, способен да изпълнява както автономни задачи в близка и далечна морска зона, така и да действа в състава на корабна група. „Нанчан” е най-големият надводен ескортен кораб в света, дълъг 180 м и с водоизместимост около 13 000 тона. Снабден е с универсални вертикални пускови установки и може да носи на борда си над 100 ракети от различни класове.

Във въздушната част на парада бяха демонстрирани 39 бойни самолета от различни модели на въоръжение във ВВС и ВМС на Китай.

Показан бе е и първият китайски самолетоносач „Ляонин”, купен на старо от Украйна и напълно модернизиран авионосен крайцер. На борда му могат да се базират до 26 палубни изтребители „Цзян-15” - аналог на руските Су-33. Корабът е снабден и със зенитен ракетен комплекс с малък обсег, с автоматични артилерийски установки, както и с комплекс за отбрана срещу подводници.

Не бе показан обаче вторият самолетоносач в китайските ВМС - „Шандун”, който е първият, изцяло проектиран и построен от китайски специалисти.

Участие в парада взеха и 18 кораба от 13 приятелски на Китай страни като Русия, Индия, Тайланд, Виетнам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия