Китай започна най-дългата си космическа мисия с хора на борда

Пилотиран космически кораб с двама космонавти на борда бе изстрелян успешно от Китай. "Шънчжоу 11" тръгна нагоре в 2.30 ч. (българско време) с ракетата-носител "Чанджен 2F" ("Великият поход - 2F").

Китайският кораб "Шънчжоу 11" с двамата тайконавти (бел.ред. "тайко" на китайски означава космос) се насочи към космическата лаборатория "Тянгун-2", която бе изведена преди месец в орбита.

Изстрелването в неделя бе предавано пряко по Централната телевизия на Китай (CCTV).

Астронавтите Цзин Хайпън и Чън Дун ще останат в лабораторията 30 дни, за да изпробват способността на комплекса да поддържа живот, както и да извършат медицински и научни експерименти.

Космонавтите ще извършат редица научни експерименти, включително върху влиянието на безтегловността върху собствените си тела, както и отглеждане на растения в условията на микрогравитация.

Ще бъдат тествани и технологии за скачване и разкачване - част от амбициозната цел на Китай да изгради собствена постоянна космическа станция, която да започне до 2022 г., информира "Дарик".

Ако Международната космическа станция (МКС) преустанови дейността си по план през 2024 г., Китай ще стане единствената страна с постоянна станция в космоса.

"Шънчжоу" е серия космически кораби на Китай, с които бе поставено началото на китайската програма за пилотирани полети в космическото пространство. Първият китайски космонавт летя на 15 октомври 2003 г. Работата по създаването на "Шънчжоу" започва през 1992 г. под името "Проект921-1".

https://www.youtube.com/watch?v=BNjniE1EXhA

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука