Китай изпревари САЩ по продължителност на живота в добро здраве

Снимка: Архив

Китай за първи път изпреварва САЩ по очаквана при раждането продължителност на живота в добро здраве, предаде Ройтерс, позовавайки се на Световната здравна организация.

Анализ на данни от 2016 г. показва, че китайските бебета могат да очакват 68,7 години живот в добро здраве, в сравнение с 68,5 години за американските.

Очакваната средна продължителност на живота все още е по-голяма за новородените в САЩ, отколкото в Китай - 78,5 години срещу 76,4 години. Според анализираните данни обаче последните 10 години от живота на американците не се очаква да преминат в добро здраве.

"Показателят изгубени години в добро здраве - фактор в изчисляването на очакваната продължителност на живота при раждането, е по-нисък за страни като Китай, Япония, Корея и други азиатски държави с по-високи доходи, отколкото за западните страни", отбелязва Алисън-Клемънтс Хънт от СЗО.

САЩ са една от петте страни заедно със Сомалия, Афганистан, Грузия и Сейнт Винсент и Гренадини, за които очакваната при раждането продължителност на живота в добро здраве е намаляла през 2016 г.

Най-добри перспективи има пред бебетата в Сингапур, където средната продължителност на живота в добро здраве е 76,2 години. Следват Япония, Испания и Швейцария. В общото подреждане САЩ заемат 40-о място, а Китай - 37-мо.

Китай "догонва" САЩ по средна продължителност на живота, като се очаква да ги изпревари по този показател през 2027 г.

Япония продължава да е първенец по най-голяма продължителност на живота - средно 84,2 години. Това означава, че родените през 2016 г. година бебета са първите, които имат шанс да посрещнат следващия век.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят