Китай отхвърли обвинения на Тръмп в намеса в US вота

Президентът: Пекин не иска да спечеля изборите

Китай отхвърли като “необосновани обвинения” думите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Пекин се меси в предстоящите през ноември в САЩ междинни избори, предаде ДПА.

Обвинението бе изречено на воденото от Тръмп заседание на Съвета за сигурност на ООН късно в сряда.

“Китай се опитва да се меси в изборите през ноември 2018 г. срещу моето правителство”, заяви US президентът. “Те не искат да спечеля или ние да спечелим, тъй като съм първият президент, противопоставил се на Китай по въпроса за търговията”, разясни Тръмп, без да даде доказателства или повече подробности за евентуалната намеса на Пекин.

В отговор китайският външен министър Ван И подчерта, че страната му “отдавна се придържа към принципа за ненамеса във вътрешните работи на други държави”. Пред Съвета за сигурност Ван И призова другите държави да спазват хартата на ООН и “да не се намесват в нашите вътрешни работи”.

Тръмп освен това обяви, че в “най-близко бъдеще” ще се срещне отново със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, като обеща скоро да съобщи времето и мястото на следващите им разговори. Първата им историческа среща бе на 12 юни в Сингапур.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят