Китай планира да построи първото постоянно летище в Антарктида

Снимка: Архив

Китайските власти планират след няколко години да построят на Южния полюс първото постоянно действащо летище, което редовно да приема туристически групи и изследователски експедиции. Това съобщи научното издание "Кецзи жибао", позовавайки се на информиран източник.

"Инфраструктурата ще включва писта и въздушен терминал, а на вече избрано място, според плана, ще бъде изградено летището. Преди обаче то да заработи, ще трябва да минат няколко години", допълни същият източник.

Летището ще бъде построено направо на ледника, покриващ Антарктида. Преди година направихме задълбочени изследвания за избор на мястото на бъдещото летище, търсейки мястото, където леда намалява незначително и равномерно, каза още ученият.

Той припомни, че две специални писти за извънредно кацане и зареждане с гориво, предназначени за самолети с неподвижно крило, са били построени от китайски специалист през 2009 и 2010 година. Едната се намира на 3 километра западно от антарктическата станция на Китай "Кунлун". Само че, според него, вече е настъпило време, когато създаването в тази точка на планетата на редовно действащо летище за Китай се превръща във все по-насъщна потребност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии