Китай протестира срещу доклад на Пентагона

Снимка: Архив

Китайското министерство на отбраната изрази протест пред Вашингтон заради доклад на Пентагона , в който се посочва, че китайските въоръжени сили вероятно тренират за удари по САЩ и техните съюзници, предаде Ройтерс. Китайското министерство на отбраната заяви, че в доклада на Пентагона са изтълкувани превратно стратегическите намерения на Китай и е преувеличена "така наречената китайска заплаха".

"Китайската армия се противопоставя категорично на това и изрази решителен протест пред САЩ", гласи декларация на министерството.

Китай следва курс на мирно развитие и отбранителна национална стратегия. Той винаги е допринасял за световния мир и е защитавал световния ред, заяви още министерството на отбраната в Пекин.

"Целта на засилената модернизация на китайската армия е опазване на националния суверенитет, на сигурността и интересите в сферата на развитието, както и (опазване на) глобалния мир, стабилност и благоденствие", се посочва в декларацията. "Китайската военна реформа, разработването на оръжия и отбранителните способности в интернет пространството са оправдани. Критиките в американския доклад са чиста проба догадки", заяви министерството.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия