Китай се готви да въведе 25% мито върху вноса на втечнен природен газ от САЩ

Снимка: Архив

Китай ще наложи мита в размер на 25% върху вноса на втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ в отговор на мерките на САЩ за ограничаване на притока на китайски стоки на пазара, предава агенция Интерфакс.

Според агенция Bloomberg, ходът на Пекин може да бъде значителна пречка пред развитието на зараждащата се американската търговия с втечнен природен газ на фона на рекорден ръст на производството.

Може да бъдат застрашени милиарди долари в проекти на Cheniere Energy Inc., най-големият износител на ВПГ от Америка и разработчика на находища Tellurian Inc., които се опитват да се договорят с китайските власти и държавни корпорации.

По-рано бе съобщено, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е възложил на търговския представител Робърт Лайтизър да подготви план за налагане на по-високи мита - в размер на 25% вместо предварително планираните 10% - на китайски стоки на стойност $ 200 млрд.

В петък китайското министерство на финансите обяви, че ще наложи мита с диференцирани ставки за стоки от САЩ за 60 млрд. долара годишно, ако Вашингтон изпълни този план.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят