Китай: С Вашингтон сме в "първа фаза" от изготвянето на търговското споразумение

Снимка: Архив

Китайското министерство на търговията заяви в четвъртък, че смята, че търговските преговори на страната със САЩ вървят в "положителна посока".

Министерството определи последните търговски преговори между Вашингтон и Пекин като "конструктивни" и отбеляза, че е постигнат "реален напредък" за прекратяване на продължаващия търговски спор. Пекин добави, че крайната му цел в преговорите е да се прекрати "търговската война" и да се "премахнат всички митнически тарифи".

Китайското министерство на търговията също така потвърди, че Пекин и Вашингтон са в процес на изготвяне на така наречената "първа фаза" от споразумението за търговия. Говорителят на министерството добави, че двете страни са започнали да обсъждат и "втората фаза" на сделката, информира БНР.

Двете най-големи икономики в света постигнаха значителен напредък по отношение на частична търговска сделка по време на преговорите в края на миналата седмица във Вашингтон.

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп пък отбеляза, че окончателната "първа фаза" от споразумението вече се разписва на хартия и че най-вероятно ще бъде подписано "по някое време", преди той да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин на форума за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество ( Срещата на върха на APEC) през ноември в Чили.

Междувременно немският финансов министър Олаф Шолц коментира пред бизнес телевизия CNBC търговските преговори между САЩ и Китай.

Според него Пекин и Вашингтон трябва да намерят решение на търговската война и сами да постигнат споразумение за сделка. "В крайна сметка правителството на САЩ и това на Китай ще трябва да намерят решение, но и ние трябва да осигурим необходимата подкрепа за съществен пробив за постигане на търговското споразумение", отбеляза Шолц.

Той също така отхвърли критиките, че Германия не харчи достатъчно и подчерта, че страната му няма да прави допълнителни заеми.

"Ние харчим много пари за инвестиции, за публични инвестиции, ние имахме експанзивна фискална политика през последните години. Единственото нещо, което ние различава от другите страни е, че не сме склонни да трупаме допълнителни дългове, ако нямаме нужда от това. Това е положението ", заяви германският финансов министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия