Китай vs. Тръмп - ще прилага Парижкото споразумение за климата

Пекин ще прилага Парижкото споразумение за климата. Това заяви китайският премиер Ли Къцян, призовавайки и другите държави да последват примера на неговата страна.

"Китай ще продължи да спазва обещанията, направени в рамките на Парижкото споразумение, за да изпълни своята цел до 2030 г. непоколебимо, стъпка по стъпка", посочи Ли по време на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел.

Китай инвестира милиарди в зелена енергия, опитвайки се да се пребори с тежкото замърсяване на въздуха в страната и особено в големите градове. Според Ли в интерес на самата държава е властите да се придържат към договора.

"Щом веднъж китайското развитие достигне определено ниво, то трябва да премине към един възобновяем модел, което означава, че трябва да стимулираме екологичното развитие", посочи още премиерът.

В Берлин Ли и Меркел участваха в подписването на редица търговски сделки, включително проекти за електрически коли между най-големите германски автомобилни производители "Фолксваген" и "Даймлер" и китайски компании.

https://www.youtube.com/watch?v=G09M_vLeOcw

Китай и САЩ заедно са отговорни за 40% от отделяните в атмосферата вредни емисии, като според експерти от съществено значение и за двете държави е да останат част от Парижкото споразумение, за да може то да изпълни целите си.

Очаква се по-късно днес американският президент Доналд Тръмп да обяви окончателното си решение за участието на САЩ в договора. Вчера се появи информация, че Тръмп възнамерява да спази предизборното си обещание и да изтегли страната от споразумението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят