Китова акула измина рекордно разстояние през Тихия океан - 19 312 км

Китова акула беше проследена да мигрира на рекордно разстояние през Тихия океан - 19 312 км, съобщи в. "Индипендънт".

Акулата, наречена от учените Ан, е тръгнала от водите край Панама и е стигнала близо до Филипините. Сигнала й са проследили учени от института за тропически изследвания "Смитсониън". От Панама тя е преминала край остров Клипертон и костариканския остров Кокос, след което се е насочила към галапагоския о-в Дарвин. След 266 дни сигналът е изчезнал, когато Ан се е спуснала в дълбоки води, но след 235 дни отново се е появил южно от Хавай. След това акулата се е насочила към Марианската падина.

Това са първите документирани доказателства за миграционния път на най-голямата риба в наши дни през Тихия океан.

"Разполагаме с малко информация защо мигрират акулите - каза морският биолог Ектор Гусман. - Дали търсят храна, възможности за разплод или ги води някакъв друг импулс?"

Генетични изследвания са показали, че китовите акули по света са тясно свързани. Затова е възможно те да пътуват на дълги разстояния, за да се чифтосват. Женска китова акула може да изминава около 64 км дневно и да се гмурка на повече от 1900 м.

Ан и още 45 акули са проследени с датчици SPOT, които работят само близо до повърхността.

Повече от половината китови акули в света са изчезнали за 75 години. Те са желан улов заради перките, месото, зъбите, хрущяла и мазнините им. Младите екземпляри често попадат случайно в мрежите за риба тон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл