Клавдия Ганчева: Новите промени в Закона за движение по пътищата са предназначени да ограничат нарушителите

От 15 ноември до 1 март шофьорите на леки автомобили могат да карат и с летни гуми стига дълбочината на грайфера им да не е по малка от 4 мм. За сравнение, чисто новите гуми обикновено са с протектори между 6 и 7 мм. Досега правилникът за приложение на закона постановяваше, че минималната дълбочина на грайфера трябва да е 1,6 мм, но тази дебелина е твърде малка. Това каза народният представител от ПП ГЕРБ Клавдия Ганчева.

По думите й, друга важна промяна в закона е, че на шофьорите не е позволено да организират или участват в нерегламентирани състезания по пътищата отворени за обществено ползване, както и да използват пътищата за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хора и товари.

Санкцията за такива нарушения, предстои да бъде гласувана, като по предложение на Клавдия Ганчева, като член на транспортната комисия е наказанието да бъде отнемане на книжката за 12 месеца и 3 000 лв. глоба при първо нарушение, а при повторно нарушение – 3 години и 5 000 лв. Вчера Народното събрание прие още, че водачите на пътни превозни средства с животинска тяга /каруци/ са длъжни в тъмните часове на денонощието да карат със светлоотразителни жилетки, уточни народният представител от Великотърновска област.

Забранява се спирането в аварийната лента на магистралите, освен при повреда на автомобила или здравословни проблеми на водача или пътниците. Шофьорите нямат право да карат в аварийната лента срещу посоката на движение, както и да сменят рязко платната. Водачите, които возят пътници ще бъдат задължени преди потегляне да проверят дали е осигурена безопасността на всички в автомобила – предпазни колани, столчета за деца и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика