Клати се столът на съветник на Тръмп

До момента Белият дом не е защитил Майкъл Флин

Президентът може да поиска оттеглянето на верния си съратник

Майкъл Флин - съветник на US президента Доналд Тръмп по националната сигурност, може да се прости с поста си заради скандал около наложените на Русия санкции. Той бе уличен, че е обсъждал наказателните мерки на Вашингтон срещу Москва с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

В края на декември, преди още Тръмп да встъпи в длъжност, Флин проведе няколко телефонни разговора с Кисляк, което не е тайна. Тогава и Флин, и вицепрезидентът Майк Пенс отрекоха санкциите да са били обсъждани. Това би било нарушение на закона, който забранява частни лица да се намесват във въпросите на външната политика на САЩ.

Сега обаче, позовавайки се на 9 настоящи и бивши високопоставени чиновници, “Вашингтон пост” разкри, че санкциите са били тема на разговорите с руския посланик.

След тези разкрития от екипа на Флин дадоха заден, като говорителят му посочи, че съветникът “не бил сигурен” дали не е говорено за санкциите. Така се повдигна нов проблем - дали Флин не е подвел вицепрезидента. Пенс разговарял 2 пъти с Флин в петък.

Същевременно Белият дом не защити Флин. Старши съветникът по политическите въпроси на Тръмп - Стивън Милър, отказа да коментира “чувствителната тема” с Флин. На въпрос дали той още се ползва с доверието на Тръмп, Милър отвърна, че това е въпрос, който трябва да се отправи към президента.

Предстои той да се произнесе по проблема. Тръмп прекара уикенда в имението си във Флорида Мар-а-Лаго, където гост бил и Флин. Според информация на АП президентът бил притеснен от създалата се ситуация, но още не бил решил дали да поиска съветникът му да се оттегли.

Пенсионираният генерал Флин, който е бивш шеф на военното разузнаване, бе един от най-верните съратници на Тръмп в хода на предизборната кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка