Кличко ще става шеф на бокса

Бившият световен шампион в тежка категория Владимир Кличко е подал кандидатура за президент на Международната асоциация по аматьорски бокс (АИБА). 41-годишният украинец сложи край на кариерата си преди 3 месеца след като загуби от Антъни Джошуа в Лондон през май. Той съобщил за намеренията си на членовете на изпълнителния комитет на централата преди заседанието им в Дубай миналата седмица.

На същата сбирка досегашният президент Чин Куо Ву бе отстранен от поста след доклад на дисциплинарната комисия, изобличаващ го в многобройни финансови нарушения и укриване на реалното състояние на асоциацията. Зад кулисите се твърдеше, че тайванецът планира да назначи олимпийския шампион от Атланта 1996 на висок ръководен пост с намерението след време да му отстъпи президентската власт. Очакваше се и Кличко да оглави аматьорския бокс в родината си, но явно амбициите на легендата са далеч по-големи.

Битката за властта в АИБА ще продължи на конгреса в Дубай през януари. Очаква се федерациите на повече от 80 страни да връчат вот на недоверие на Ву, след което да се пристъпи към избор на нов президент. Временно начело на централата е вицепрезидентът Франко Фаринчели, но Ву не признава решението на дисциплинарната комисия и е решен да запази поста си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт