Клошарят Любо остава в ареста. Той: Нищо не съм запалил

тютюневи складове пожар

Клошарят Любомир Данчев, срещу когото е повдигнато обвинение за умишлен палеж на тютюнев склад на ул. "Екзарх Йосиф" 13, остава за постоянно в ареста, реши Пловдивският окръжен съд, който наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 44-годишния мъж.

От деянието са последвали значителни вреди - пожарът, който се е разпрострял и върху съседни сгради, представлявал опасност за хората, живеещи наоколо, а запаленото имущество има голяма историческа и художествена стойност.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка, тъй като Данчев е обвинен в извършване на престъпление, за което се предвижда от 3 до 12 години лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянието, в което е обвинен, обяви окръжният съдия Станислава Бозева. Според нея е налице реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, която се извежда и от степента на обществена опасност на престъплението, която в този случай несъмнено е висока - касае се за посегателство над културни ценности, символи на градския облик. От друга страна липсата на семейна ангажираност, на постоянна трудова заетост, постоянен адрес и невъзможността Любомир Д. да бъде намерен на известния му по лична карта адрес, скитническия начин на живот, мотивират реалната опасност да се укрие и съществено да затрудни воденото наказателно преследване, гласи решението на Окръжния съд.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив. Според адвокатите на Любомир Данчев - Стефан Левашки и Зоя Тошкова, той е "необходимият грешник за прокуратурата - без адрес, съден, с олигофрения".

"Искам да ме пуснат на свобода. Не съм запалил нищо. Това е извършено умишлено от друго лице", заяви самият Данчев в съда и поиска да му бъде наложена мярка за неотклонение "подписка".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България