Клоп vs Пеп в Битката за Британия

Манчестър Сити“ срещу „Ливърпул“. На третия ден от новата година това е като финал за титлата във Висшата лига. Купи и медали няма да се дават. „Ливърпул“ води със 7 точки пред „Сити“, а до края на сезона има прекалено много мачове. Двата отбора са красивото лице на английския футбол. През 2018 година спечелиха еднакви точки – по 88. Но „Сити“ стана шампион и взе купата на лигата.

Голямо дерби ще е и между треньорите. Юрген Клоп („Ливърпул“) и Пеп Гуардиола („Сити“) внесоха нова мода атрактивен и ефективен футбол на Албиона. И двамата са изключително емоционални, сърцето им тупти с ритъма на мачовете.

Стилът

Гуардиола е създателят на „тики така“, познат от времето му в „Барселона“, „Байерн“ и сега в „Сити“. Испанецът обича отборите му да се движат бързо, да държат топката и да атакуват. Когато противникът я притежава, футболистите му трябва да пресират с много енергия, за да си я върнат. Клоп е привърженик на много от тези принципи. Особено впечатляващ е начинът, по който „Ливърпул“ пресира съперниците си. Клоп е е голям фен на хевиметъла и футболът му е наричан стил „Хевиметъл“.

Формата

Коледният маратон се превърна в кошмар за „Сити“. Три загуби в четири кръга е крайно необичайно за кариерата на Гуардиола. Затова и „гражданите“ влизат в дербито като трети в класирането. „Ливърпул“ е непобеден вече 20 кръга. В последния мач за 2018 година разгроми „Арсенал“ с 5:1. Успее ли да продължи серията си без загуба, „Ливърпул“ официално ще е най-големият фаворит за титлата.

Предишни срещи

Клоп е спечелил повече от половината дуели срещу Гуардиола през годините. Статистически казано – 8 пъти в 15 мача. Никой друг треньор няма такъв коефициент срещу Пеп след повече от десет изиграни срещи. Особено важни беше успехът на Клоп в четвъртфинала на Шампионската лига миналия сезон – две победи. „Сити“ имаше златен шанс да вземе голям аванс в битката за титлата тази есен, но Рияд Марез изпусна дузпа на „Анфийлд“ в 87-ата минута и накрая мачът завърши 0:0.

Успехи

През миналия сезон Гуардиола спечели седмата си титла – в Испания, Германия и Англия. Клоп триумфира два пъти в Бундеслигата с „Борусия“ (Дортмунд). Един път стигна до финал в Шампионската лига, която Пеп два пъти спечели с каталунците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят