Кметицата на Никюп залага на принципа „Хляб и зрелища“

Йорданка Атанасова ще прави балкански форум за експериментална археология

Кметицата на великотърновското село Никюп се определя като мъжко момиче и с твърда ръка управлява втори мандат потомци на римляни и вещи производители на дини. Йорданка Атанасова не обича да се върти край печката, да бърка гозби и да вае ръкоделия. Предпочита да има повече адреналин, отколкото спокойствие в ежедневието си. Денят й започва в 5,30 часа и докато сутрин е още тихо и спокойно, успява да изчете новините по интернет, а после се залавя с текущите дела.

"Никюп е с 418 жители по настоящ адрес и с 283 по постоянно местопребиваване. Това прави селото ту с кмет, ту с кметски наместник, което не дава самочувствие на местния управник, нито сигурност на хората. 45-годишната дама е начело на китно селище, което е на 24 км от Велико Търново, а в землището му се намира прочутият древноримски град Никополис ад Иструм. В Никюп всеки камък е история.

Йорданка Атанасова се слави като успешен кмет. Харесват я, защото се старае да генерира и осъществява идеи, които не са клиширани, нито тип папагалски. Така са се родили зрелищни инициативи като прочутия празник на динята и римския фестивал в архитектурния резерват Никополис ад Иструм. Жители и гости на Никюп я виждат често превъплатена като весталка в исторически възстановки сред останките на древноримския град, известен още и като Българския Помпей.

Наскоро оправната кметица получила подкрепа от ръководството на Регионалния исторически музей във Велико Търново древноримският град да е център на балкански форум за експериментална археология. Ще участват учени от България, Македония, Румъния и Сърбия. Ще бъде показан нов метод за популяризиране на културно-историческото наследство.

"Ръководя се от римската максима: "Хляб и зрелища". Заради това организирам проучватели и познавачи на Античността да покажат възстановки на находки, за които съществуват единствено писмени източници. Ще бъде демонстрирано гадаене по птици като предсказанията ще са предимно по гълъби. Ще бъдат представени използвани в древността билкови смеси и различни методи на лечение, както и хирургични инструменти. Ще има полева кухня, където ще се приготвят ястия по древноримски рецепти. Предвиждаме и изложение на характерно за епохата облекло и снаряжение. Ще могат да се наблюдават монетосечене, бойни изкуства.Така целият летен сезон ще има атракции", изброява Йорданка Атанасова.

Атанасова е убедена, че Никюп занапред ще привлича все по-голям туристически поток. Новото трасе на автомагистрала "Хемус" ще е в непосредствена близост до Никополис ад Иструм и архитектурните останки ще се виждат от всички платна. "Виадуктът ще минава на около 1 км северно от римския град и ще има подходи към него. Трасето Свиленград-Велико Търново-Русе също ще се вие около Никюп, но няма да бъдат засегнати и отчуждени частни терени", обяснява Йорданка Атанасова.

Разтропаната кметица мечтае да види всички улици в селото асфалтирани.Сега разполага едва с 8000 лв. годишно за инфраструктура, които стигат единствено за закърпване на дупки. Наследила е разбит път от 1,3 км, който отвежда до древния римски град. Като първенец на селото, тя настоява да има правомощия да налага глоби на нарушители.В момента местните управници нямат право да съставят фишове на злосторници от съображение санкциите да не са на личностна основа. "Кметството не бива да се превръща в слуга и да рине отпадъци, изхвърлени на нерегламентирани места. Освен това не е допустимо да не е гарантирана сигурността на кмета и той често да е обект на посегателства и дори саморазправи. Лично си патих, след като предприех кастрене на клони на дървета преди зимата. В кабинета ми влетя разлютен мъж и се нахвърли върху мен, крещейки и размахвайки юмруци. Изправих се срещу него и му викам: "Хайде удари ме, че ми трябват пари". След миг агресията му се стопи. Но такива изстъпления са недопустими спрямо длъжностно лице", категорична е кметицата.

"Селският управник трябва да бъде изслушван на високи нива в държавната йерархия.Такава практика има в Хърватия, където кметовете на малките населени места имат право да говорят в парламента. Колкото и да е "малък" един селски кмет, той може да отправи големи послания. Радвам се, че хората в селото ме подкрепят и това ми дава кураж. Предпочитам вместо сълзи да има искри в очите, колкото и да е трудна и отговорна работата", смята Атанасова.

Като местен жител, тя милее за селото и за населението. За да е полезна на хората се съгласила да сключи граждански договор с куриерска фирма и срещу 12 лв. възнаграждение да разнася пощата по домовете.

Всяка година в кметството Атанасова сключва по няколко граждански брака. Преди няколко месеца, направила и невъзможното, за да ожени българин и украинка. Двамата се запознали в интернет. Опитали се да сключат брак по време на 3-месечната виза на булката, но ударили на камък. В никое кметство не пожелали да извършат бракосъчетанието. Младоженците обиколили над десетина населени места и накрая ги посъветвали: "Отидете при кметицата в Никюп, тя ще намери начин и ще свърши работа". Само като чула за какво се касае, Атанасова веднага се заела с казуса, но разрешаването му й отнело около месец.Въртяла телефони по посолства и общини. Намерила дори кумове от Никюп и бракът бил сключен.

Хората в Никюп са миролюбиви и трудолюбиви. Средната пенсия е 300 лв, а десетина лица са на социално подпомагане. Съжителстваме в разбирателство с чужди заселници. Имаме руска колония от 6 души, които притежават 4 къщи. Други 6 жилища са собственост на 12 англичани. В Никюп пребивават още испанец и кипарец. Никюп е побратимено и поддържа дружески връзки с френското село Одувил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи