Кметица рисува легенди върху санирани блокове

В градчето има 14 кооперации, колкото са синовете на Смеда - създателката на Смядово

Към 3000 лв. излиза всяка от рисунките, гаранцията за трайност на изображението е минимум 15 години

Малко Смядово е на път да преизпълни идеята на националното безплатно саниране - блоковете не само да са ремонтирани, уютни, топли, но и красиви, като художествени произведения. В градчето на двайсетина километра от Шумен фасадите на кооперациите една по една се сдобиват с уникални картини, каквито няма никъде другаде. Кметицата Иванка Петрова(ГЕРБ) и екипът й решили, че трябва да разкажат легендата за създаването на Смядово върху обновените панелки. За изкуството под открито небе плаща общината, макар че бюджетът й при население 6700 души, не е огромен. Местните я подкрепят, мнозина дори нямат търпение кога художниците ще стигнат и до техния блок.

Невероятно, но в Смядово има точно 14 блока, колкото са били и синовете на легендарната българка Смеда, смятана за създател на населеното място. Според вълнуващото предание, семейството на Смеда бягало по време на робството от Сливенско в търсене на спасение. Ятаган застигнал съпруга, а с децата си смелата красавица успяла да се добере до спокойни земи в полите на Ришкия предбалкан. Там започнали да обработват земята, създали населено място, а тя се зарекла да не допусне крак на поробител.

Затова управата решила, че санирането с финално изрисуване трябва да стартира с лика на Смеда. През октомври м.г. премиерът Бойко Борисов дойде за откриване на първата 7-етажна кооперация с легендарната жена. От съвсем скоро на втори блок сее ниви най-големият й син Борил. Неговите създатели са графити майсторите от пловдивското студио PyrotechnixCrew, на които кметството ще се довери за визията на всички кооперации. През септември творците започват и трети блок.

Художниците имат солиден опит, майстори са на исторически личности по сгради в страната, но в Смядово за първи път им се наложило да рисуват митични образи. Няма техни снимки и изображения, съществуват само във въображението на местните хора. И двете задачи са трудни, когато рисуваш Вазов, Ботев или Левски, рискът за неодобрение е огромен, ако не пресъздадеш поглед, брада... Огромно предизвикателство е и да уцелиш представите на хората за една митологема, признава координаторът в студиото Васил Киризиев. Художниците Димитър Механджийски и Васко Лалов обаче, се справили перфектно. За първи път при близо 20-метровата Смеда решили да работят с четки и фасадни бои, а не със спрейове. Нарисували я по снимката на красива смядовска девойка с типичната носия за региона. Още докато се трудели с вишката край блока, хората отдолу започнали да питат защо е толкова млада, давали съвети дори за шевиците по колана.

Това лято кметицата Петрова и заместникът й Иван Кюркчиев обяснили, че най-големият син Борил трябва да е превъплъщение на земеделец със замах, разгърден, с пояс, с крина в ръцете. Младите художници се чудили как точно изглежда крината. Веднага ги завели в читалището да им покажат, разказва кметицата. Синът трябвало да прилича на Смеда и задачата никак не била лесна. След като рисунката била готова, заваляли суперлативи. „Не е важно само санирането, много важно е, че се дава живот на тези сгради, любов към родното място и грижа за народната памет! Показвайте на „големите“ общини какво е грижа“, хвалят инициативата гости на града във фейсбук.

От пловдивското студио са категорични, че малките градове са много по-отворени за това изкуство от областните центрове. Сега имат заявки от още 6-7 населени места за разкрасяване на жилищни фасади. Но Смядово си остава уникален случай, защото тук и училището „Св. св. Кирил и Методий“ по желание на кмеството е изрисувано от графити артистите. Сюжетът „Дърво на познанието“ бил избран колективно.

Инициатор още миналата година срещу 1 юни бил младият шеф на общински отдел Калоян Киров. „Стреснах се, като чух графити, но после се оказа съвсем друго. И тогава възникна идеята и за блоковете, и тръгнаха нещата“, разказва кметицата.

Вече са избистрени образите на другите синове на Смеда. Ще има грънчар, мелничар, ножар, а един непременно ще води глиган или цяло стадо. Глиганът е символ на Смядово, той е в герба му, а в цялата страна, дори в световен мащаб се знае прочутата Смядовска луканка. В оригинала е влагано свинско месо от прочутата източно-балканска порода, която се отглежда тук. Още по време на соца глиган е красял виден блок в Смядово, така че символът скоро ще оживее, казват от кметството.

Единствените въпросителни са около санирането на блоковете, защото до момента градчето-първенец в областта е обновило шест. За всички останали са подадени документи още миналата година и общината е първа в списъка с 2022 сгради, които имат сключен договор за целево финансиране. Договорите със сдруженията на етажната собственост са подписани при условията за напълно безвъзмездно саниране, така че смядовчани са в очакване. В малката община се надяват да имат 100% обновени кооперации, а от кметството ще се погрижат за 100% изрисуване. Само разходите по Смеда поел шуменски строител, санирал първия блок. Към 3000 лв. излиза всяка от рисунките, но си струва. Гаранцията за трайност на изображението е минимум 15 години.

А гаранцията за бъдещето на Смядово е в младите му и инициативни хора, категорична е Петрова. Затова в кметството работи постоянен екип от специалисти, които сами пишат европроектите за обновлението на града и селата. За последните шест години са спечелени и вложени над 20 млн.лв. в инфраструктура и социални обекти.

Не мога да кажа, че Смядово е станало образцово, но се стремим към това и мисля, че така трябва да се работи“, казва кметицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи