Кметовете искат от бъдещите депутати повече пари и реална децентрализация

Послание към кандидатите за депутати в следващото 44 Народно събрание ще отправят днес българските кметове. В документ, предложен за гласуване от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/, градоначалниците настояват да се извърши реална децентрализация на местната власт и на общините да се предоставят достатъчно финансови ресурси, за да изпълняват възложените им задачи. Това съобщи кметът на Монтана Златко Живков, който е зам. председател на НСОРБ.

Днес на общото събрание на сдружението на общините в столицата Живков ще представи годишния доклад за участието на представителите на местната власт в Комитета на регионите в Брюксел. В подготвения за приемане проект за послание към бъдещите депутати се казва, че за общините вече става невъзможно да предоставят 80% от услугите за гражданите и бизнеса с 15% от националните ресурси.

"Местните власти не могат с 3 – 4 лв. местни данъци от всеки 100 лв събрани, да изпълняват наложената им роля на страничен наблюдател по същностни за европейските общини услуги като образование, обществен ред, бизнес среда и т.н. и да изпълняват ангажименти на централната власт с парите на хората от общините", уточни Живков.

Той заяви, че общото събрание ще  настоява новото Народно събрание да направи така, че на общините да бъдат предоставени ресурси адекватни на отговорностите им и се проведе финансова децентрализация чрез четири стъпки: въвеждане на общински подоходен данък без увеличаване на общата данъчна тежест; разширяване обхвата на данъка върху недвижимите имоти чрез включване на земеделските земи; равнопоставено финансиране на държавните и общинските пътища и подобряване на разпределителните механизми на трансферите от централния бюджет по общини.

Златко Живков е пети мандат кмет, а от 2007 г. е заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България. През същата година е избран и за член на Комитета на регионите в Европейския съюз, където продължава да работи и сега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България