Кметове: Електронните услуги ще подобрят администрацията в страната

Хасан Азис

Административните услуги по малките населени места ще се подобрят с въвеждането на електронна администрация. Окола това мнение се обединиха кметът на Кърджали Хасан Азис и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Двамата признаха пред БНТ, че първи стъпки в тази посока на направени, но предстои все още дълъг път пред въвеждането на електронна администрация.

Кметът на Кърджали Хасан Азис припомни, че преди 12 години в общината е обявено първото електронно село - Байново, но призна, че няма особено голямо развитие в тази посока до ден-днешен. Той подчерта, че въвеждането на електронни услуги няма да реши всички проблеми. "Въвеждането на електронни услуги не е панацея. Електронните услуги трябва да се въведат между самите администрации - местно, регионално и национално ниво. Те трябва да изградят технологичната инфраструктура. След това можем да минем на втори етап, в който гражданите да се възползват", заяви Хасан Азис. Той отбеляза, че по отношение на електронната администрация са поставени две цели - до 2018 г. всички административни структури да обменят документите помежду си електронно, а до 2022 г. жителите да имат достъп до електронни услуги.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че електронните услуги не са разпространени в множество населени места не само заради ограничения достъп, но и защото самите потребители не са активни по отношение на електронните услуги. Той отбеляза, че проблемът с това да се налага жителите на малките населени места да пътуват, за да вземат издадат нужните си документи, е частично решен някои общини.

"В малките населени места е изградена система, където жителите да подадат заявление и след това да получат документа си. Самите електронни услуги там не са разпространени, защото самите потребители не са толкова активни по отношение на електронните услуги. Най-важното е да се осигури свързаност между администрациите", каза Живко Тодоров.

За да има свързаност между институциите в отделните общини, трябва да се осигури информационна инфраструктура, отбеляза Хасан Азис. Според него електронните услуги трябва да се въведат между самите администрации - на местно, регионално и национално ниво. "От 265 общини в 64 дават възможност да получите административни услуги за други общини, но за да стане с всички, общините трябва да са свързани и да има информационна инфраструктура между администрациите. Трябва да се осигури и информационна сигурност. Административната власт трябва да помогне на местната и чрез средства, и чрез човешки ресурс", заяви кметът на Кърджали.

Живко Тодоров подчерта, че друга стъпка към подобряването на електронната система е да се синхронизира софтуерът, който се използва в отделните общински адмнистрации, защото в момента те използват различен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България