Кметове искат от армията топографски карти за борба с бедствията

Военните карти да се използват от общините при бедствени ситуации, предлага кметът на русенската община Две могили, Божидар Борисов. Според него, при трудни ситуации ще е полезно за всички кметове на населени места да разполагат с топографски карти, изработени от Военно-географската служба на Българската армия.

Те са съставени по стандартите на НАТО, в тях няма разминаване на обектите и координатите и са напълно съвместими с цивилните GPS системи.

"Тези комплекти карти ще бъдат раздадени на кметовете на села. По най-бързия начин ще бъдат определяни координатите на автомобилите, където са затрупани (при бедствие – бел. ред.). От там нататък, като се подаде сигнал до оперативния дежурен в Общината до областта, и от там нататък съвсем лесно се реагира. Дори най-обикновена навигационна да се сложи и да се вкарат тези координати, GPS-ът ще ги заведе точно до мястото.... Всичко е много точно и ясно", коментира Божидар Борисов пред БНР.

Цената е напълно достъпна – 6 лева за един картен лист с мащаб – 1:50 000 и в момента община Две могили разполага с 10 комплекта с по 4 топографски карти. Ако тази система се въведе, координацията между институциите ще бъде по-бърза и в полза на бедстващите хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България