Кметове подготвят фронт срещу африканската чума по свинете

Заедно с ветеринарите, горските служители и ловците, и кметовете на селата в област Монтана се заеха с подготовката на стопаните за предотвратяване на африканската чума по свинете.

Опасната зараза настъпва все по-близо до България, в съседна Румъния има много огнища на заболяването и вече са унищожени над 50 000 свине, предимно домашни, предупредиха специалисти. За да се следи състоянието на домашните прасета в региона и при необходимост да се вземат бързи мерки, всички животни по дворове и стопанства трябва да бъдат регистрирани, препоръчват експертите. Кметовете и кметските наместници вече обикалят населените места, разясняват опасността от чумата и убеждават хората да маркират свинете си. С оглед на реалната опасност от зараза цената на една ушна марка е символична – 2 лева на прасе. Но само стопани с чипирани животни ще бъдат обезщетявани, ако заболяването се развихри и у нас, заявиха специалистите.

По селските кметства са раздадени и плакати и брошури с разяснения за спецификата на заразата и мерките за предотвратяването й. Ситуацията в северозападния регион ще стане сериозна след откриването на ловния сезон през август. Излетите на ловци с кучета в съседна Румъния ще подгонят част от дивите свине и те ще преминат през Дунав у нас, коментират горски служители. Според осведомени има регистриран случай на дива свиня с проследяващо устройство, която за три месеца е преминала 7 пъти включително и по вода между Румъния и България. При последното преброяване на дивеча в областите Враца, Монтана и Видин са установени 5911 диви свине. Стрелбата по тях обаче в момента е невъзможна заради високите треви и пълните със земеделци полски масиви, споделят от ловните дружинки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България