Кметове предлагат нова класификация на язовирите

Председателят на НСРОБ Даниел Панов апелира за повече правомощия на общините за сигурността

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Даниел Панов, както и негови колеги от местната власт предлагат законодателни изменения, свързани с функциите на общините по опазване на обществения ред и по управление на язовирите. Това стана по време на работна среща в Народното събрание, в която участваха депутатите от комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред, по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по околната среда и водите, както и представители на изпълнителната власт.

nsrob1Дискусията бе открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и от Даниел Панов. Те изказаха мнение, че НСОРБ и парламентът работят в много добър диалог и припомниха, че между 44-о НС и най-голямата неправителствена организация има подписано споразумение за сътрудничество. Панов посочи, че всяко законодателно изменение се случва след становища и експертни оценки на местната власт.

НСОРБ предлага промени в Закона за водите, свързани с прецизиране класификацията на язовирите общинска собственост според големината и степента им на опасност. Сдружението настоява и за планиране на целева субсидия за общините за поддържане на язовирите, също за заснемането и паспортизирането им. Предложенията предвиждат и механизъм за извеждане от експлоатация на неизползвани водни обекти. Целта е създаването на работещ механизъм, който да обезпечи безопасната експлоатация на язовирите.

НСОРБ предлага и разширяване на законовите правомощия за общините при опазване на сигурността. Промените предвиждат в сферата на общинските дейности да бъде включено опазването на обществения ред, общините да могат да създават звена за контрол по опазването на реда, на общинското имущество и за организация на движението. Целта е да няма припокриване на функции с МВР, а звената в общините да имат допълваща роля.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България