Кметска завера в „Младост“ (обзор)

100 разследващи чакали Иванчева да се върне от Гърция, за да прибере парите

Предприемачът теглил кредит, за да си плати рушвета

Кметицата Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които бяха арестувани във вторник с подкуп, са имали посредник при преговорите и получаването на парите от строителен предприемач. Това е бившият кмет на район „Младост” Петко Дюлгеров. Спецпрокуратурата повдигна обвинения на тримата задържани. Това стана ясно от изявления на разследващите от специализираната прокуратура и комисията „Антикорупция”. Бизнесменът, който е подал сигнал в комисията, е теглил кредит, за да плати поисканите му 70 000 евро подкуп, разказа специално за „Труд” шефът на звеното Пламен Георгиев.

Първоначално Иванчева искала половин милион евро, обясни спецпрокурор №1 Иван Гешев. 500 000 евро били, за да се придвижи документацията на бизнесмена за строителство на два големи обекта. За да „пусне” първия строеж на сграда с площ от 12 500 кв.м, тя поискала 250 000 евро, които трябвало да се платят на три вноски. За втория обект кметицата направила „отстъпка за количество”, защото бил с площ близо 37 000 кв.м. Обикновено „тарифата” била 20 евро за кв. м.

Разследването започнало през февруари, когато изнудваният бизнесмен подал сигнал в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Спецпрокуратурата е разследвала няколко сигнала срещу нея още от декември м.г. за търговия с влияние, съобщи Гешев. Строителният предприемач е от български произход, учил и живял в чужбина, но решил да се върне и да инвестира тук. Имал интерес към терен в „Младост”, имал и заповед за изменение на ПУП, която се издава от главния архитект Здравко Здравков. Община „Младост” била длъжна да обяви процедурата на заинтересованите лица в срок от 1 седмица, но това не се случило повече от година. Бизнесменът подавал жалби. После с него се свързали посредници, които му обяснили, че Иванчева е възмутена от оплакванията му.

После започнали преговорите за подкупа, които са документирани със СРС-та. „Иванчева и предприемачът са имали две срещи. В останалата част от времето преговорите са протичали по телефона и чрез посредника”, разказаха разследващи пред „Труд”. През цялото време кметицата е била изключително предпазлива. След като бизнесменът осигурил парите, разследващите описали всяка банкнота и я маркирали със специален химикал. „100 души, участвали в разследването, чакаха Иванчева да се върне от почивка в Гърция и да организира срещата. Мястото, денят и часът за получаване на първия транш, непрекъснато се сменяха”, разказаха разследващите. Във вторник сумата първо трябвало да бъде предадена в заведение на ул. „Раковска”, но в крайна сметка са взети от посредника в кафене на „Гурко” и „Раковска”. Той предал парите на среща с Иванчева и заместничката й в кафене в градинката „Кристал”.

„Седнаха, пиха кафе 2 часа, взеха си парите, като посредникът си прибра 14 000 евро комисионна и тръгнаха в различни посоки”, обясни Гешев. Парите били на задната седалка в автомобила. „И тримата светнаха като коледни елхи”, коментира Гешев. Иванчева и Петрова трябвало да останат с белезници през цялото време не заради показност, а за да не изтрият следите от химикала по ръцете си, докато трае описването на всяка банкнота. Дюлгеров е съдействал и написал 4 страници с обяснения.

 

Шефът на „Антикорупция” Пламен Георгиев:

Проверяваме имуществото на Иванчева

Комисията „Антикорупция“ ще започне пълна проверка на имотното състояние на Десислава Иванчева. Това съобщи за „Труд“ шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Той е категоричен, че това е първата толкова голяма реално предадена сума за подкуп в България. Срещу Иванчева е имало и други сигнали – както в оглавяваното от него звено, така и в прокуратурата. Кметицата бавила проекти и преписки, като в замяна искала от хората да облагородяват градинки и други площи в община „Младост“. Но дори и когато работата била свършена, тя не придвижвала документацията. „Две лица споделиха, че са били изнудвани от Иванчева. Искани са им пари, за да се оправят детски площадки. По този начин тя си е правила пиар“, коментира Георгиев. При обиск в дома и кабинета на Иванчева били открити много „блокирани“ преписки.

 

Редовно ходел да й дава насоки в работата

Обща секретарка сближила Дюлгеров и Иванчева

Десетки прегрешения на сметката на бившия кмет

За ареста на бившия районен кмет Петко Дюлгеров „Труд” научи от няколко независими един от друг свои източници, включително и от разследването.

„Труд” разбра още, че след разрива между Иванчева и „Нормална държава” на Георги Кадиев, кметицата останала без доверени съветници и в сградата на общината все по-често започнал да се появява Петко Дюлгеров, който й давал насоки в работата.

Според информацията сегашната секретарка на Иванчева е заемала същия пост при Дюлгеров в периода на неговото управление, започнало през 2007 година и приключило през 2011-а. Покрай секретарката той се запознал със сегашната кметица, която започнала да се допитва до него.

Дюлгеров печели ръководното място в район „Младост” на изборите през 2007 година, като е издигнат от ГЕРБ.

През април 2010-а партията официално снема политическото доверие от него. От столичната организация на ГЕРБ дори сезират прокуратурата за нарушения на Дюлгеров, като така се надяват да се стигне до отстраняването му от кметския пост.

Причината е, че той е пряко избран и може да бъде свален, само ако подаде оставка или при влязла в сила присъда срещу него.

Затова е подаден сигнал, че косенето на зелените площи в „Младост” започва през юли, когато тревата вече е стигнала метър. Според ГЕРБ това означава, че се спестяват поне три коситби, за които иначе са отпуснати пари.

Друг е казусът с новия кучешки приют в „Младост”, за който СО гласува 2 милиона лева. Заради бездействието на Дюлгеров всичко е пренасочено към район „Слатина”.

Отделно Петко Дюлгеров е винен за отдаване общински обекти без разрешение от СОС, като приземния етаж на 131-во СОУ и паркинг в близост до Бизнеспарка. Имало и завишени цени при даване на обществени поръчки - ремонт на две училища и една детска градина, както и на данъчното.

Въпреки всичко това Дюлгеров доизкарва мандата си без подкрепата на ГЕРБ.

 

След като я подкрепяха непрекъснато

„Зелените“ се чудят какво да излъжат

Пълна подкрепа от ПП „Зелените” получи на частичните местни избори преди година и половина Десислава Иванчева. Формацията досега никога не е минавала самостоятелно 1% на който и да е вот, но се хвалеха с Иванчева като със своя кандидатура. Най-деен в самоизтъкването беше съпредседателят Борислав Сандов.

Днес общинските съветници от ГЕРБ разпространиха декларация, в която поискаха всички партии, подкрепяли Иванчева, да поемат отговорност. Общинарите посочиха като виновни освен „Зелените”, ДСБ, „Нормална държава” и БСП.

Засега „еколозите” нямат намерение да се извиняват, като дори разпространяват лъжата, че ареста на Иванчева е постановка.

 

В деня на ареста Иванчева била на среща със зам.-кметове

Фандъкова защити закона за застрояването

Здравков призова да не се спекулира със страховете на хората

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков отхвърлиха твърденията на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева и нейния екип, че новият Закон за устройство и застрояване на София позволява строежите в зелени площи.

„Направиха се неверни внушения, спекулира се със страховете, че могат да бъдат застроени т.нар. междублокови пространства”, каза Здравков. „Целта на този закон беше именно защитата на комплексите и успокояването на ситуацията на напрежение в тях. Дали е "Младост", "Обеля" или "Овча купел", междублоковите пространства попадат в терени за широко обществено ползване. Много е опасно да се спекулира със страховете на хората, че тези терени могат да бъдат застроени. Тези терени не могат да бъдат застроявани по простата причина, че попадат под специфичната защита на чл. 11, в който те не могат да бъдат преотреждани за нищо друго освен за озеленяване”, каза той. Фандъкова коментира, че са неверни твърденията, че чл. 28 от закона е "вратичка" за застрояване на зелени площи. Съответният законов текст не се отнася за жилищните комплекси.

Кметът заяви и че в деня на ареста на Иванчева е била в сградата на Столична община на срещи без предварителна уговорка със зам.-кметовете Евгени Крусев и Ралица Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право