Кметът Атанас Камбитов и италианският посланик Н.Пр. Стефано Балди връчиха ежегодните награди „Джовани Фалконе“ в Благоевград 

За девета поредна година Благоевград бе домакин на церемонията по връчването на наградите „Джовани Фалконе“. Ежегодният конкурс „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, който се организира от Общински съвет по наркотични вещества, събра в зала „22 септември“ съдии, прокурори и разследващи полицаи от цялата страна.

Кметът Камбитов приветства присъстващите и припомни част от славното дело на Фалконе.

„За поредна година връчваме приз за смелост, за доблест, за честност, за висок професионализъм. Джовани Фалконе е притежавал всички тези качества. Той е символ на борбата срещу престъпността. Историята показва, че героите не се признават от хората в своето време. Фалконе е признат и от сънародниците и съвременниците си. Неслучайно вестник „Таймс“ го определя като един от героите на последните 60 години. „Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж“ – силни думи на силен човек. Страхливите преживяват, смелият живее. Животът на единия е просто време, на другия е пример. Не всеки може да бъде герой, но ако всеки от нас върши своята работа съвестно, то тогава нуждата от герои ще бъде по-малка. Тези герои обикновено дават живота си в разцвета на силите си, Нека помислим какво можеха да дадат Паоло Борселино, Вероника Герин, Джовани Фалконе, ако бяха живи щяха да дадат много. Щяха да са живи, ако някой преди това беше свършил своята работа“ , каза в част от словото си кметът Камбитов.

На свой ред посланикът на Италия Н. Пр. Стефано Балди не скри, че се гордее с делото на Джовани Фалконе. „Борбата с престъпността е борба, която се извършва ежедневно. Искам да благодаря за церемонията, в памет на Джовани Фалконе. Зная, че когато се организират подобни инициативи, зад това стоят много хора. “, каза в обръщението си посланикът.

Преди официалното награждаване гостите бяха поздравени от творците на Ансамбъл „Пирин“.

Председателят на ОбСНВ д-р Теменужка Любенова приветства всички гости и участници в конкурса, като изрази специална благодарност на посланика и кмета за всеотдайната работа и подкрепа при организирането и провеждането на конкурса.

Призове бяха връчени на магистратите Емилиян Костов- прокурор при Районна прокуратура град Оряхово, Захарин Захариев- съдия от Бургаския окръжен съд, Росица Славова- прокурор при Специализирана прокуратура. Дадена бе награда и на Никола Гратери- прокурор от Калабрия, Италия / прокурор по делото „Брендо“/. Отличие в категория „Магистрати“ получи и Татяна Андонова- съдия и заместник- председател на Окръжен съд- Благоевград.

За добрата си работа в същата категория бяха наградени още Емил Дончев, Христо Георгиев, Иван Гешев, Георги Мойсев, Калин Близнаков, Милко Първанов, Евгения Станкова, Галя Георгиева, Станислава Полетинска, Нина Вълчева.

Сред отличените полицаи се наредиха различни екипи, дирекции и отдели към Министерство на вътрешните работи от цялата страна. Те бяха номинирани за дългогодишната си работа и висок професионализъм в ефективната борба с престъпността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони