Кметът Иван Портних: Превръщаме Варна в град на знанието

Амбицирани сме да превърнем Варна в град на знанието. Община Варна заедно с Медицинския университет, Варненския свободен университет и Висшето военноморско училище поставихме основи за създаване на акселератор за иновации, ползвайки потенциала на академичната и младежка общност в нашия град. Това ще даде възможности за развитие на стартъп компании, защо не свързани с медицина, фармация, здравен мениджмънт! Това заяви кметът на Варна Иван Портних по време на среща с представители на студентския съвет към Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ . Поводът беше част от инициативата на кмета за срещи със студентските общности от варненските висши учебни заведения по темата „Варна - Европейска младежка столица“.

Създаване на Черноморски международен младежки център, работата по реализацията на проекта за нова сграда на библиотеката, която ще бъде не само книгохранилище, а модерна база за достъп до нови знания, създаване на икономическа „Зона на иновации и развитие Варна“, както и подкрепа на идеята за велотранспорт „С колело на лекции“, бяха част от темите, с които кметът запозна студентите. Иван Портних подчерта, че е важно да бъдат развивани зоните, предназначени за изграждане на кампус и спортна база на университета, които държавата вече предостави на Медицинския университет. Кметът сподели още, че част от общинската инфраструктурна програма предвижда изграждане на спортни площадки в целия град, включително край студентски общежития и университети.

Студентите представиха и конкретни предложения във връзка с инфраструктурата на града – за необходимостта от зелени зони и спортни площадки, желание за ползване на преференции при ползване на градския транспорт, както и при посещения на културни събития.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони