Кметът Иван Тотев запали първата свещ на Ханука в Пловдив (снимки)

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев участва в тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука - един от големите еврейски празници, пред "Рилон център".

Градоначалникът под тепетата първи запали ритуалната свещ в присъствието на главния равин на Еврейски център "Хабад" Йосеф Соломон, председателя на дружество "Шалом" в Пловдив Светлозар Калев, депутата от ГЕРБ Петър Петров, кмета на район "Южен" Борислав Инчев и представители на местната еврейска общност.

Равин Соломон припомни историята на Ханука и основните закони, свързани с празника - свещите трябва да се палят от вратата на дома навън, като всяка вечер се добавя нова. "Всеки знае колко важна е светлината - тя има много значения в нашия общ живот и като семейство, и като общество. За да прогоним тъмнината, не трябват големи прожектори, стига дори едно пламъче. Всяко добро действие прави светлината в света", каза още главният равин на Еврейски център "Хабад" Йосеф Соломон.

"Пловдив е град на толерантността, от хилядолетия в него в мир и разбирателство живеят хора от различни етноси и религии. Пожелавам на всички пловдивчани да имат повече светли дни в домовете и душите си", заяви кметът Иван Тотев и отправи своите поздрави по случай Ханука - еврейския празник на светлината, която дава топлина, мир и спокойствие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България