Кметът инж. Мердин Байрям: Община Върбица строи болница и училище

Кметът на Върбица инж.Мердин Байрям

Започват ремонти на общински пътища и улици в 15 села

Община Върбица изпрати успешна година - третата от втория мандат на кмета инж. Мердин Байрям. Реализирано е мащабно строителство във всички 15 населени места, а постигнатата финансова стабилност на общината е гаранция, че през 2019-та кметското ръководство ще продължи да съгражда. Преди дни стартира амбициозен проект - възраждане на болницата във Върбица, който ще се реализира с 5 млн.лв. От тях 3 млн.лв. нисколихвен кредит /1,7%/, който ще се тегли поетапно. Ще вложи и 2 млн.лв. собствени приходи. Сградата, която 40 години тъне в разруха, ще се превърне в модерно лечебно заведение със стационар за тежко болни и възрастни хора и операционна зала за леки интервенции. Ще има място и за болнични кабинети на лекари-специалисти, проектът предвижда и закупуване на модерна апаратура. "Върбичани заслужават и ще имат здравеопазване на една ръка разстояние, няма да е нужно да пътуват 60 км. до най-близката областна болница", казва кметът. Общината плаща стипендии на студенти по медицина и очаква завръщането им в обновената база.

Общината възнамерява да строи и ново училище до 2024 г., като разширение на СУ"Паисий Хилендарски", за да се въведе едносменен режим на обучение. Ще се строи и нов физкултурен салон, защото над 35 години часовете по физическо се провеждат в неприемливи условия. Предстои саниране и инсталиране на парно отопление в двете сгради на училището в с. Бяла река, както и на детската градина в с.Чернооково.

И тази година общината продължава асфалтирането на улици във всички села и на пътища от общинската мрежа /разклон Станянци-Божурово-Чернооково-Крайгорци, разклон Кьолмен-Кьолмен, разклон Иваново-Драгановец/. Още населени места след Бяла река, Сушина, Маломир и Божурово, където през 2018-та бяха изградени модерни площади с фонтани, детски площадки и паркове, ще се радват на обновени центрове. През пролетта ще бъде открит красивият площад в с. Нова бяла река.

Общината ще реализира и 2-ри и 3-ти етап на мащабния проект Покрит пазар. След първия етап търговците се радват на 3 дка покрита площ с нови търговски щандове. Продължението е градеж на малък амфитеатър, паркинг, зона за отдих и атракции. Предвидено е повдигане чрез баражи нивото на река Герила, по която ще има водоплаващи птици и водни атракции за децата. Общината продължава и реализацията на 15-годишния си проект за възраждане на известния в цялата страна курортен комплекс. Развитието на туризма в района с уникални природни дадености е шанс за откриване на нови работни места във Върбица.

 

Местните приходи скочиха до 2,2 млн.лв.

Местните приходи на малката община Върбица са скочили до 2,2 млн.лв., при едва 250 000 лв. преди седем години. Това отбелязва кметът инж. Мердин Байрям и уточнява, че рискови за развитието на общината били и наследените дълговете от 1,2 млн.лв. към банки, кредитори, АДФИ - за неизпълнени и надписани строителни обекти и съдия-изпълнител. "Трябваше да бъда добър стопанин и да стигна до истината. Поведохме дълги съдебни спорове и вече са на ход решенията на българския съд заедно с изпълнителните листи, които задължават хората, харчили нерегламентирано и безотговорно общинските пари да започнат да ги връщат в хазната", обяснява кметът. До лев парите ще отидат при хората от Върбишко, за реализиране на нови придобивки по населените места.

"Удовлетворен съм от свършеното, спокоен съм за настоящето и имам план за бъдещо развитие на Върбица. Общината няма задължения, а ръст на събираемостта от почти 2 млн.лв. е успех, който не тежи на данъкоплатеца, защото налозите са поносими. Успяхме, защото с идеи и работа създадохме общински предприятия, а заедно с това и нови работни места", казва инж. Байрям. Дава пример как на запустял общински терен в с.Менгишево създали разсадник за цветя и трайни насаждения. Вече не плащат за зацветяване на града и селата, дори продават разсад на свободния пазар. "Обновихме порутения почивен дом "Еделвайс" в курортния комплекс. Хотелската му част е луксозна, а ресторантът е предпочитан за сватби и празненства, и вече реализираме приходи. Построихме многофункционален спортен комплекс "Герлово" на 16 дка със спортни зали, игрища, басейни и той също спомага за увеличаване приходите на общината", коментира градоначалникът.

 

Децата и социално слабите са основна грижа

През изминалата година общината е успяла да ремонтира училището в с. Иваново - то е санирано и оборудвано с парно отопление. Същите мерки са взети и за детската градина в с.Бяла река, децата имат и нови уреди за игра. В останалите забавачки са реализирани частични ремонти, освежени са стаи, подменена е дограмата. "Като кмет за мен на първо място са децата - нашето бъдеще. Също и социално слабите ни съграждани", казва кметът. Общината поема разходите за транспорт на всички ученици от селата до СУ "Паисий Хилендарски" във Върбица. Всяко семейство с дете на градина получава ежемесечна помощ - вместо необходимите 70 лв., те заплащат 35 лв. Ако семейството изпраща и второто си дете, таксата за него е само 17,50 лв. Толкова плащат и деца-сираци или с родители в неравностойно положение. "Няма как да не съм спокоен за всички крайно нуждаещи се 825 души в общината, които получават ежедневно безплатна топла храна от нашата кухня. На най-възрастните и лежащо болни се носи направо в домовете. Спокоен съм, че успяхме да назначим 135 човека за "лични асистенти" на нуждаещи се", казва градоначалникът. От миналата година общината разполага и с траурен автомобил, който извършва безвъзмезден превоз, включително и от болници в страната до Върбишко. Всяко опечалено семейство се подпомага, без значение от доходи и религия. "Винаги сме давали еднократни помощи на съграждани, изпаднали в невъзможност да закупят лекарства, да платят хирургична интервенция. За 2018-та сме подкрепили нуждаещи се с 10 000 лв. и социалната ни отговорност ще продължи", казва кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони