Кметът Йорданка Фандъкова: София дава 6 млн. лв. за ремонти на болници

По 1 млн. лв. отделят за обновяване на “Шейново” и на “Света София”

Общината дофинансира с 10 млн. лв. дейности, непокрити от НЗОК

Тази година Столичната община инвестира 6 млн. лв. в общински болници и диагностично-консултативни центрове. Общо 15 ДКЦ-та получават средства от градската управа за ремонт и ново оборудване, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Освен това всяка година Столична община дофинансира общинските болници с 8 до 10 млн. лв. за медицински дейности, които не се покриват от НЗОК, информира столичният зам.-кмет Дончо Барбалов.

Фандъкова и Барбалов провериха новото оборудване за отделението по неонатология в общинската Първа АГ болница “Света София”.

06-1-2Тази година инвестициите в болницата са 1 млн. лв. Купени са 10 неонатологични легла за новородени, които са в ранния адаптационен период. В момента се ремонтира покривът. Предстои обновяване на родилните зали и отделението по хирургия на млечната жлеза. Ще бъдат купени мамограф, ехограф и лапароскопско оборудване. В Първа АГ болница от за 2018 г. са се родили 1 370 бебета. “По Програма “Инвитро” на Столична община до момента има 9 родени бебета. Годишно Столичната община отделя 70 000 лв. за програмата”, каза Фандъкова.

6-те млн. лв за здравни заведения идват от продажбата на Общинска банка за 46 млн. лв. Освен в “Света София”, тази година общината инвестира и в апаратура и ремонти и в “Шейново”, където ще бъде обновена цялата сграда за близо 1 млн. лв. Нов рентгенов апарат ще бъде купен за XV ДКЦ в “Дианабад”. II МБАЛ ще бъде обновена цялата физиотерапия. В V МБАЛ ще бъде купена гастроентерологична апаратура. В IV МБАЛ предстои обновяване на апаратурата за 350 хил. лв.

В момента основно се ремонтира на Банката за майчина кърма, за което от бюджета на общината са

осигурени 950 000 лв. Обновява се ВиК, отоплителната и електрическата инсталации, топлоизолация. Прави се цялостен вътрешен ремонт на сградата и облагородяване на пространството около нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България