Кметът Камбитов: Съединението е пример, че когато сме обединени в името на националната кауза, резултатите са налице

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов положи цветя пред паметната плоча на загиналите  във войните   за  Обединението  и   Независимостта  на България. В церемонията по повод 132 години от Съединението на България се включиха още заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на общински съвет Радослав Тасков, народни представители,  представители на Българската православна църква, общественици и граждани.

„Има каузи, зад които трябва да заставаме всички. Като пример за обединение ще посоча подкрепата на  договора за добросъседство между България и Македония. Друг пример е подкрепата на идеята България да бъде член на ЕС. Съединението показва, че когато се обединяваме в името на националната кауза, резултатите са налице“, каза по време на церемонията кметът Атанас Камбитов.

Ритуалът започна с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд- Благоевград. Михаела Кафеджийска и Румен Кулянин припомниха славни моменти от историята и Съединението на България.

На днешната дата, преди 132 години, е провъзгласено Съединението Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони