Кметът Костадин Коев уверява: Велинград пие чиста вода

Жителите и гостите на Велинград пият чиста вода, твърди кметът на СПА столицата на Балканите д-р Костадин Коев. "Не съществува опасност те да пият вода със завишени нива на естествен уран. Подаването от водоизточниците "Клептуза" и "Легорилец" е прекъснато и се подава вода от Пречиствателната станция", увери градоначалникът. Той уточни, че според доскорошната наредба допустимата норма е била 0,6 милиграма на литър, а по новата тя е 0,3 млгр/л и по нея е имало леко превишение в 2 малки части на кварталите Чепино и Лъджене.

Всеки са мерки за снабдяване с минерална вода за съседните на Велинград села и махали Мечо корито, Грашево, Света Петка, Пашово и Юндола, за които няма алтернативни водоизточници освен двата с установени наднормени нива на естествен уран в питейната вода. "Докато не излязат резултатите от пробите, те ще бъдат снабдявани с минерална вода по 2,5 литра на човек на ден", заяви управителят на ВиК-Велинград Йордан Нанов. Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев е поискал съдействие от "Гражданска защита" за осигуряване на водоноски за петте съседни на курорта села, засегнати от проблема с питейната вода, и се очаква те да бъдат разположени там още в понеделник. До 14 дни ще са ясни и резултатите от проверката, възложена от Районна прокуратура на РУ на МВР-Велинград, дали има замърсяване на почвата и подземните води.

От кметство Първомай обясниха, че проблем с питейната вода на територията на общината няма и той е бил изкуствено създаден. Въпросните три водоизточника - два в землището на село Бяла река и един в Караджалово, в които бяха открити завишени нива на естествен уран, са затворени. Водата от останалите 10 водоизточника преминава през пречиствателната станция и жителите на Първомай и околните села пият чиста вода. "Никой в Първомайско не пие т.нар. изворна вода от Бяла река и Караджалово, в която бе открит уран. Тя си има отдавна гаден и отвратителен вкус и затова хората не я харесват и не пият от нея", обясни Теодора Трифонова от Първомай. Тя допълни, че водоноски в града и близките села не са разполагани, тъй като хората си пиели вода от чешмите вкъщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България