Кметът на Барселона е против едностранното обявяване на независимост

Ада Колау, кмет на Барселона

Кметът на Барселона Ада Колау, заяви в понеделник, че едностранна декларация за независимост „не е най-доброто решение“ за подобряване на ситуацията в Каталония, предава местното издание El Pais.

Колау призова за благоразумие и изрази мнението, че единство и „обединените действия“ са начинът за решаване на кризата. Според нея, решението за независимост трябва да включва колкото е възможно повече засегнато страни.

Междувременно стана ясно, че премиерът Мариано Рахой е решил да обсъди ситуацията след каталонския референдум с Педро Санчес, лидер на испанската работническа партия, най-голямата опозиционна група в парламента в Мадрид.

Самият Санчес заяви, че „времето за бездействие е приключило" и че, неговата партия ще подкрепи „стабилността“ и „върховенството на закона“ в страната.

Депутатът Алберто Ривера, лидер на партийното движение „Граждани“, пък поиска премиерът Рахой да инициира прилагането на член 155 от конституцията на страната, което би дало право на Мадрид да прекрати автономните права на Каталония и да наложи пълен контрол над региона.

По думите на Ривера „член 155, както и всички други, имат за цел да защитят правата и свободите на всички испанци“, като добави, че според него в Каталония са в ход „недемократични решения, насочени срещу мнозинството от испанските граждани, които са суверен на страната“. Стана ясно, че Ривера също ще присъства на следобедната среща между премиера Рахой и лидера на опозицията Педро Санчес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа