Кметът на Благоевград: Честит Национален празник! Трябва да помним, че преди триумфа имаше кръв, преди рождението имаше смърт!

Камбанен звън, военни почести, издигане на националния флаг и силни слова белязаха 141 години от Освобождението в Благоевград. Хиляди жители и гости на града станаха част от празничното отбелязване на Националния празник. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства присъстващите на площад „Македония“ и призова да съхраняваме българската история.

„Само преди 14 десетилетия България се освободи от робството. През пролетта на 1878 година България възкръсна! Вярата, родолюбието, жертвоготовността на предците ни родих“ българската независимост. И ако днес празнуваме, трябва да помним, че преди триумфа имаше кръв! Преди светлината имаше мрак! Преди рождението имаше смърт! И днес, когато слушаме родния химн, и днес , когато се поздравяваме със свободата, не трябва да забравяме, че тя не дойде даром. Тя бе скъпо платена и дълбоко изстрадана. Костите на стотици хиляди смели мъже и жени са положени в родната земя, в името на тази свята кауза.

500 години българската вяра бе съхранена в домовете, в душите, съзнанието ни, въпреки опожарените църкви. 500 години българският дух не угасна, въпреки злокобния звън на робските окови. 500 години българският език оцеля, въпреки, тираничния натиск, дебнещ отвсякъде. И защото предците ни бяха смели и дръзки, българската кръв не се разми в чуждите вени. Българският род бе съхранен и продължен.

В ден като днешния, историята говори повече отвсякога. Спомените за опустелите къщи, за отнетите деца от майчини ръце, за озлочестените сестри, за овдовелите съпруги, за погребаните синове са все тъй ярки. Робство, тирания, подтисничество, борба, кръв смърт свобода – това е истината, това е нашата история.

Всеки опит да бъде подменена е неприемлив. Днес е ден на преклонение, смирение, помирение, на обединение! Ден за размисъл. Нека всеки от нас си зададе въпроса „А какво направих аз за България?“, нека си отговори честно - това е нашата отговорност пред поколенията след нас. Вечна памет на героите! Бог да пази България!“, каза в тържественото си слово кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Със звън на камбани в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично“ започнаха честванията по повод 141 години от Освобождението на България от турско робство. Отслужена бе панихида за загиналите за Свободата и бяха положени цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински.

В честванията по повод 3 март в Благоевград се включиха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, евродепутатът от групата на ЕНП Асим Адемов, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, заместник- областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС Радослав Тасков, заместник- кметовете на Благоевград Христина Шопова, Зорница Кралева, инж. Емилия Тунева, Иво Николов, народният представител Даниела Савеклиева, представители на политически партии, културни институции, учебни заведения в община Благоевград, граждани.

Отдадена бе почит на националните ни герои в градинката пред централния вход на стадион “Христо Ботев”, където се състоя ритуал по полагане на цветя на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски. Деца от ЦЛТРБ, с ръководител Соня Кацарска, припомниха моменти от българската история. По време на тържествата бе развято и Самарското знаме, символ на Освобождението ни от турско робство.

Тържествено шествие тръгна по емблематичната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“. То бе предвождано от Представителен духов оркестър на Сухопътни войски. Паралелно с това, тръгна и шествие от Съдебната палата, с ученици, предвождано от Детски духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Двата лъча се събраха на площадното пространство пред паметника на Гоце Делчев.

Тържествената програма продължи с издигане на националния флаг на Република България от Военно формирование 26 400. Отслужена бе молитва за благоденствие от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Гоце Делчев, в знак на признателност към всички герои, борили се за свободата на българския народ. Димитър Борумов и Антон Велев, ученици от ПМГ, Антония Русалиева и Александрина Андонова, възпитаници на ЕГ,помниха славни моменти от живота и делото на националните герои. Те рецитираха едни от най- силните, патриотични и отличаващи се български стихове и силни думи отекнаха над площадното пространство. Финалът на честванията по повод 3 март беше поставен от емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“ и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони