Кметът на Болярово: Ветеринарните власти са спазили всички условия по загробването на умъртвените животни

Периметърът на зоната около Болярово, която се счита за опасна и ще се обследва, се разшири от 10 на 20 километра. „В тези 20 км вече влизат територии на общината, които не бяха включени. Може да се каже почти цялата община, плюс съседните общини – Средец, Елхово, Стралджа“, обясни пред БНР кметът на Болярово Христо Христов.

"Когато няма информация какво ще се случва, какви ще са действията, какви ще са оценките, сроковете – всичко това води до напрежението, което се получи и протестите, които се случиха. В такъв момент нещата не трябва да се политизират. Политиката трябва да остане на заден план. Трябва конкретно да се помага на хората", коментира кметът.

Ветеринарните власти са спазили всички условия по загробването на умъртвените животни, увери Христов. Той опроверга твърденията за неконтролирано загробване, което може да замърси водите в района и да причини последващи вреди: "Определили сме само общински терени, далече от вододайни зони, независими от селата и ежедневно осъществяваме контрол, вземат се проби от водоизточниците от РЗИ- Ямбол".

Хората със здрави животни в Болярово са притеснени. В града се отглеждат още 1 500 животни извън стадото на Ана Петрова, където бяха регистрирани положителни проби. От фермата на Петрова засега отказват достъп за вземане на повторни проби. За първите проби на стадото има протокол с отразени 2 положителни проби.

Относно пътя на заразата и конспиративните сценарии Христо Христов посочи:

"Загадъчно е, че не тръгва от самата граница. Тръгва от Воден, после се пренася в съседните села, които имат общи граници с Турция. Контролните органи трябва да кажат. Не вярвам в подобен род твърдения. Но това беше един поминък. Над 3 500 животни в южната част на общината вече ги няма. Трудно се създават. Трудно ще го преживеят хората. /…/ У хората остава травмата, която трудно се лекува."

Според ветеринарните власти карантинният период в засегнатите райони може да продължи до 6 месеца, уточни кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България