Кметът на Варна прие хороводи на 40 фолклорни ансамбъла

„Добре дошли във Варна, Европейската младежка столица за 2017 г.! Радвам се, че сте част от фестивалното лятно настроение в нашия град. Сигурен съм, че всички почитатели на фолклорното творчество ще оценят високо вашите изяви, които създават една неповторима атмосфера“, каза кметът на Варна Иван Портних, посрещайки представители на 40 ансамбъла от 28 държави в света. Те участват в 26-тото издание на Международния фолклорен фестивал. Проявата минава под мотото "Заедно днес и завинаги" и се организира от община Варна.

„Радваме се да сме във Варна, впечатлени сме от обстановката и духа на града“, споделиха представителите на Грузия.

„Фолклорните фестивали във Варна и Велико Търново са едни от най-добрите в Югоизточна Европа“, заяви Мирослав Крстевски, ръководител на групата от Македония и председател на културно дружество „Панче Пешев“ в Куманово. Той връчи специална грамота на кмета Иван Портних „За принос в развитието на фолклорното богатство“. „Утре Република Македония и Република България ще подпишем договор за добросъседство  и ние като културни работници  трябва да го поддържаме,  защото вярваме, че това ще е от полза за нашите две републики“, каза Мирослав Крстевич. Кметът Иван Портних благодари за добрите думи и сподели, че през август Варна ще бъде домакин на концерта „One Love“, в който ще участват рап изпълнители от България и Македония.

Приветствия отправиха гостите от Колумбия, Индия, Полша, Турция, Перу, както и от ансамбъла на НГХНИ “Константин Преславски“.  Тържественото закриване е на 3-ти август с галаконцерт на участниците и  30-минутно шоу на най-добрите  от трупата на Нешка Робева. Дефилето „Фолклорна плетеница“ ще се проведе на 3-ти август от 19ч. от хотел „Черно море“ до Летния театър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони