Кметът на Велико Търново: Годините 2019 и 2020 ще са интензивни за строителните проекти на общините

2019 и 2020 година ще са интензивни по отношение реализацията на строителните и инфраструктурните проекти на общините, финансирани по оперативните програми. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов по време на кръгла маса с ръководството на Камарата на строителите в България. Градоначалникът подчерта, че сроковете по общинските проекти се спазват и всички дейности ще бъдат завършени навреме.

„Местната власт се подготвя за новия програмен период до 2027 година – очакваме Европейският парламент да гласува многогодишната финансова рамка на ЕС и кохезионните фондове, които за България ще бъдат увеличени“, каза още Даниел Панов.

В разговора участваха председателят на Управителния съвет на КСБ Илиян Терзиев и изпълнителния директор на организацията Мирослав Мазнев, председателят на регионалната структура инж. Любомир Шербетов, областният управител проф. Любомира Попова, експерти от общинската администрация, представители на общините от региона. Проф. Попова обобщи, че по националната програма за саниране в региона са обновени и въведени в експлоатация 43 многофамилни жилищни сгради, а за 19 от тях това е станало през 2018 година.

Даниел Панов посочи, че местната власт, Националното сдружение на общините и Камарата на строителите си партнират успешно и ползотворно. Обсъдени бяха също промените в Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки, касаещи инвестиционните намерения, одобренията на проекти за строителство, съгласуването им с експлоатационните дружества. Очакват се указания от регионалното министерство указания относно новите разпоредби и прилагането им от всички страни. Обхваната бе и темата за дуалното обучение като мярка за повишаване на квалификацията на строителните работници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони