Кметът на Велико Търново Даниел Панов: 22 март е празник на българското родолюбие

22 март е празник на българското родолюбие! Това заяви в официалното си слово кметът на Велико Търново Даниел Панов навръх празника на старопрестолния град.

Тържествата започнаха по традиция със Света в храма „Свети 40 мъченици”. Официални лица, жители и гости на града се помолиха за здраве и благоденствие и положиха венци и цветя на саркофага на цар Калоян в двора на църквата. Пред владетеля се поклониха евродепутатът Ева Майдел, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Любомира Попова, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, депутати и общественици.

С пищно многолюдно шествие, начело на което бяха великотърновски ученици, търновци отдадоха почит на благодетелите на града. Шествието спря пред сградата на община Велико Търново, където стотици търновци и гости чуха официалното слово на кмета Даниел Панов и благослова на Великотърновския митрополит Григорий.

„Още преди 140 години празникът е общонароден по своя характер. Заедно с търновци тогава са депутатите от Учредителното събрание, приело Търновската конституция. С тях са и временните руски управници. Благодаря на вас, скъпи съграждани, че възпитавате децата си в дух на родолюбие и ги учите да познават нашите традиции и обичаи. Че познават славните ни предци и техните дела. Че обичат Велико Търново и работят за престижа на нашия старопрестолен град. Благодаря на хората на науката, културата, на неправителствените организации, на просветителите – заради вас Търновград остава завинаги в сърцата на хилядите гости. Нека да мислим за нашия град и нашата държава и да ги поставим над злободневното ежедневие. Старата столица се утвърждава като град, за който се говори с добро и извън пределите на страната ни. Нека даваме пример за единство! Както Търновград е символ на националното обединение още от времето на цар Иван Асен! Нека не се поддаваме на политическите манипулации! Нека всички ценности, които сме наследили от нашите предци, ги предаваме на бъдещето на България! Нека имаме повече вяра в Православната църква, нега Бог да е с нас! Честит празник, Търново!”, заяви пред жителите и гостите на болярския град Даниел Панов.

Празничната програма продължи с концерт на Любо Киров, Севдалина и Валентин Спасови и музикални формации от община Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България