Кметът на Велинград обвини РЗИ-Пазарджик в манипулация за урана

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев обвини директора на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова в грубо изопачаване на фактите във връзка с обявяването на сроковете за резултатите от пробите на водата на територията на общината и наличие на уран в нея.

"Не съществува никаква опасност за здравето на населението и гостите на Велинград. Изявленията на д-р Фани Петрова целят да прикрие собственото й бездействие и пасивност на ръководената от нея служба. Твърденията на директора на РЗИ-Пазарджик нанасят големи щети върху образа на Велинград като най-известната СПА дестинация в България и на Балканския полуостров. Категорично протестираме срещу опита да се прикрие чиновническа некомпетентност и небрежност при изпълнение на служебните задължения. Във водопроводната мрежа на Велинград не постъпват никакви количества вода, в които да има открито замърсяване с уран и други вредни за здравето на населението вещества. Състоянието и химичният състав на подаваната към водопроводната мрежа на Община Велинград вода се следи ежедневно.

От години населението и ръководството на Община Велинград водят борба за недопускане на добив на цветни метали в непосредствена близост до питейни водоизточници поради опасност от непредвидими последствия за здравето на хората и природата на региона", декларира кметът д-р Коев в открито писмо до Министерски съвет, Окръжна прокуратура - Пазарджик, обществеността и медиите.

Под него са се подписали председателят на ОбС-Велинград Бельо Мандраджиев, управителят на "ВКТВ" ЕООД Йордан Нанов и председателят на Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Велинград-Западни Родопи Златко Златанов.

Районна прокуратура-Велинград пък започна проверка за длъжностно престъпление във връзка в повишеното съдържание на уран в района, след като се самосезира след пресконференцията на РЗИ-Пазарджик. На нея бе съобщено, че велинградското водно дружество "ВКТВ" ЕООД е забавило с 4 месеца информацията за завишените норми на уран в питейната вода. От общинското предприятие обаче твърдят, че са получили резултатите от взетите между Коледа и Нова година проби чак в края на март 2017 г. и незабавно са ги изпратили в здравната инспекция в Пазарджик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България